NavMenu

PKKS predlaže pet najznačajnijih antirecesijskih mjera koje treba poduzeti odmah

Izvor: eKapija Utorak, 08.06.2010. 16:06
Komentari
Podeli

Upravni odbor Privredne komore Kantona Sarajevo razmatrao je na današnjoj proširenoj sjednici aktuelnu situaciju u privredi Kantona Sarajevo i ocijenio da je ona veoma složena i da se u mnogim granama privrede nastavljaju negativne tendencije.

Recesija je donijela smanjenje obima kreditiranja (i privrede i stanovništva), zabilježen je pad cijena izvoznih roba i potražnje za njom, pad doznaka iz inostranstva koje su predstavljale značajan izvor finansiranja domaće potražnje, te pad inostranih ulaganja, odnosno, sve niži nivo zainteresiranosti ulagača za investiranje vlastitog kapitala u ekonomsko-politički, te stoga, rizični poslovni prostor. Sve istaknuto je rezultiralo smanjenom aktivnošću i negativnim stopama rasta većine indikatora poslovanje privrede KS u 2009. godini.

Učesnici sjednice su upozorili da prihodi privrede padaju, dok prihodi države rastu, te da ovako visoke namete kompanije više neće moći izdržati.

"Posebno želim skrenuti pažnju na mijenjanje uslova privređivanja u toku poslovne godine, kao što je primjer oporezivanje toplog obroka. Ne sporimo pravo države da uvede ovaj porez, ali takvo nešto radi se na početku godine i privredi se najavi ranije kako bi se mogla pripremiti", kazao je Kemal Grebo, predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo.

Kako bi se iznašla moguća rješenja i stvorio prihvatljiv ambijent za poslovanje, privrednici okupljeni danas u Komori, pozvali su još jednom predstavnike vlasti na otvoren dijalog i zajedničko iznalaženje rješenja.

U Analizi o poslovanju privrede KS u 2009. godini i tendencijama privrednih kretanja u 2010. godini koja je bila predmet današnje rasprave, Privredna komora Kantona Sarajevo predlaže pet najznačajnijih antirecesijskih mjera, koje treba poduzeti odmah. Te mjere su sljedeće:

  • održati dostignuti nivo investicione aktivnosti u Kantonu i šire i pokrenuti velike investicione projekte planirane mandatnim programom aktivnosti Vlade FBiH;
  • pružiti konkretnu finansijsku pomoć privrednim subjektima, posebno izvoznicima;
  • harmonizirati fiskalnu politiku na nivou države u sistemu diretnih poreza;
  • dokapitalizirati Razvojnu banku FBiH te kreirati stimulativniju politiku kreditiranja projekata u privredi;
  • preispitati opće kolektivne i granske ugovore u smislu njihove održivosti spram ekonomske snage privrede i budžeta.

Današnji skup je pozdravio i neke pozitivne pomake koje se tiču povećanja izvoza, a ohrabruju i saznanja da će se uskoro na prostorima kako Bosne i Hercegovine, tako i Kantona Sarajevo, opočeti sa značajnijim investicionim aktivnostima, a prije svega, na koridoru Vc i u energetskom sektoru.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.