NavMenu

Usvojen revidirani trogodišnji plan poslovanja RMU Banovići - Ponovo uspostavljena saradnja sa kupcima iz Srbije

Izvor: eKapija Subota, 13.03.2021. 10:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Askolds Berovskis/shutterstock.com)Ilustracija
Skupština Rudnika mrkog uglja Banovići usvojila je na vanrednoj sjednici Revidirani trogodišnji plan poslovanja društva.

Od početka godine, Uprava Rudnika mrkog uglja Banovići radi na osnovu starog Plana poslovanja. To je značilo nemogućnost provedbe javnih nabavki, kupovinu opreme i mehanizacije. No, to se sada mijenja. Usvajanjem revidiranog plana za period 2020-2022., stvorene su mogućnosti za usvajanje Godišnjeg plana rada, pa samim tim i deblokadu procesa iz ranijeg perioda.

- Na osnovu tog revidovanog Plana ide usvajanje Godišnjeg plana koji Uprava treba donijeti, a Nadzorni odbor potvrditi. Očekujemo u narednih sedam do 10 dana da ćemo usvojiti da bi Rudnik mogao krenuti u realizaciju nabavke neophodnih materijalno-tehničkih sredstava za normalno funkcionisanje - navodi Fadil Kudumović, direktor RMU Banovići, prenosi RTV Slon.

Revidirani plan usklađen je sa potrebama Elektroprivrede BiH, jer je ta kompanija glavni kupac uglja banovićkog Rudnika.

- Mi smo na osnovu tih parametara i pravili finansijske planove. Očekujemo u ovoj godini po finansijskom planu da trebamo biti pozitivni milion do milion i po KM, ali s obzirom kakvo je stanje, pandemija, što se tiče proizvodnje mi to možemo - kaže on.
Direktor Rudnika navodi nam da za sada nema problema u proizvodnji, vjeruju da će premašiti planove. Ima određenih problema pri nabavci pomoćne mehanizacije, ali se nadaju da će to biti riješeno. Isporuka za velike kupce poput Sisecam Sode i Alumine odvija se redovnim tokom.

- Tražili su nam Alumina i Sisecam Soda dodatne količine i mi smo sklopili ugovore, ide normalno. Ovaj zaostatak od Elektroprivrede koji se stvara, na neki način smo nadoknadili, polako se vraćamo na tržište Srbije, gdje smo ranije izgubili te kupce - ističe direktor RMU Banovići.

Budžet Rudnika za ovu godinu ostaje u skoro istom iznosu kao i prethodne. Konačno usvajanje Plana poslovanja za tekuću godinu očekuje se za 10 dana.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.