Izvor: net.hr | Utorak, 08.06.2010.| 13:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Automobil koji usisava ugljik dioksid, a ispušta kisik

(Foto: b)

Dizajnerski i tehnološki konceptualni model automobila nedavno prikazan u Šangaju oduševio je ljubitelje ekološki prihvatljivijih ideja. Nažalost ovu biljku od makine još uvijek nisu dovršili za tržište.

Postoji li ekološki prihvatljiv automobil čiji se pogon bazira na principu biljnog života? Uzimao bi CO₂i ispuštao kisik u okolinu. Konceptualni model još nedovršenog ekološkog automobila prikazala je šangajska Automotive Industry Corporation na Shanghai Expo 2010. Automobil YeZ osmišljen je tako da u skoroj budućnosti fotosintetizira ugljik dioksid iz zraka, vrlo slično kao i biljka. I sam oblik automobila ističe ideju ekološki prihvatljivog vozila. A osim što bi koristio CO₂ koristit će i snagu vjetra.

YeZ na svom krovu ima solarni panel, a snagu vjetra iskorištavale bi male vjetroturbine na kotačima. No glavna pokretačka snaga automobila postigla bi se apsorpcijom ugljik dioksida i molekula vode iz zraka. Putem niza kemijskih reakcija generirala bi se energija koja pokreće baterije.

Ipak riječ je o vozilu za dvije osobe i s vrlo malo prostora za prtljagu. Dakako riječ je tek o konceptu. Da bi se ovakav automobil napravio za tržište, ako uopće do toga dođe, trebalo bi čak 20 godina.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.