NavMenu

Huawei prelazi na tehnologiju za uzgoj svinja?

Izvor: Agroklub Petak, 12.03.2021. 07:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)Ilustracija
Zbog stalnih problema sa tržištem i svojim 5G pametnim telefonima, kineska gigantska kompanija Huawei se upušta u tehnološka dostignuća koja će se koristiti u proizvodnji svinja, piše food and farming technology.

Najavili su pokretanje sistema koji koristi vještačku inteligenciju koja bi, kako kažu, mogla modernizovati tu industriju. Tehnologijom koja je usmjerena na prepoznavanje lica, planiraju da nadgledaju životinje. Smatraju da će pomoću tog nadzora biti moguće otkriti i spriječiti širenje bolesti među stokom. Takođe, njome žele da prate njihovo ponašanje, kretanje kao i težinu.

Kako navode poznavaoci, mogao bi ovo da bude dobro promišljen poslovni poduhvat, jer je Kina najveći svjetski proizvođač svinja sa procijenjenih 38 miliona tona mesa proizvedenog prošle godine. U toj zemlji ima oko 310 miliona svinja, što čini polovinu populacije tih životinja u svijetu.

Kako se afrička svinjska kuga širi svijetom, unapređenje tehnologije u ovom sektoru im je postao glavni fokus. Ostali tehnološki divovi popu JD.com, NetEase i Alibaba takođe se takmiče na ogromnom tržištu tehnologije na kineskim farmama.

Nadoknađuju gubitke primarne proizvodnje

Huawei mora da nadoknadi gubitke u poslovanju koja su nastala zbog trgovinskih sankcija u SAD-u i Velikoj Britaniji. Prema izvještajima, njihova prodaja pametnih telefona pala je za čak 42% u posljednjem tromjesečju 2020. godine.

Do toga je došlo zbog ograničenog snabdijevanja mikročipovima zbog sankcija koje im je nametnuo bivši američki predsjednik, Donald Tramp, jer se plašio da je ta kompanija prijetnja američkoj nacionalnoj bezbijednosti, zbog čega je stopirana proizvodnja skupljih modela.

- Ne radi se o tome da imamo probleme sa kvalitetom nego smo u neravnopravnim odnosima sa drugima, između geopolitičkih napetosti - kazao je portparol te kompanije za BBC.

- Uzgoj svinja još je jedan primjer kako pokušavamo da revitalizujemo neke tradicionalne industrije pomoću informacione i komunikacione tehnologije - zaključio je, rekavši da im je cilj da stvore veću vrijednost za takve proizvodne procese u doba 5G mreže jer, kako se čini, novi američki predsjednik Džo Bajden, ne planira da promijeni stav prema restrikcijama u pristupu tehnologiji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.