NavMenu

Sa polja Rusije do Umljanskog visa - Kompanija Grečka kroz brend Slavuj pronosi glas o važnosti drevnih zrna

Izvor: eKapija Petak, 12.03.2021. 07:30
Komentari
Podeli
Polba (Foto: Pixabay / LoggaWiggler)Polba
Polba je stara vrsta pšenice, koja se gajila na našim prostorima sve do Prvog svjetskog rata, a korišćena je još u starom Egiptu. U Italiji je znaju kao "farro", a u Njemačkoj kao "emmer". Izuzetno je cijenjena, jer sadrži značajno više proteina i vlakana od pšenice belije ili spelte i značajno manje glutena.

- Ukus je neprevaziđen. Upravo smo plasirali brašno od polbe, pa će kupci imati prilike da se uvjere u naše tvrdnje. Sjajna biljka - kaže za eKapiju Goran Nikolić iz kompanije Grečka iz Beograda.

Ova porodična kompanija odnos prema životu preslikala je na odnos prema poslu. Tako je nastao brend Slavuj.

- Hranimo se zdravo, mislimo zdravo, njegujemo porodične vrijednosti i tradiciju i trudimo se da u poslovne odnose ulazimo prije svega sa dobrom namjerom. Između ostalog, zato smo za život i poslovanje izabrali Umljanski vis, jer nam pruža sve potrebno. Tu su prostrani magacini i poslovni prostori, priroda, bašta koju obrađujemo, domaće životinje. Ukratko, mi živimo kroz posao i posao živi kroz nas - ističe Nikolić.

Od 2000. godine, rast prodaje drevnih zrna u svoketu je u konstantnom porastu od oko 20% na godišnjem nivou.

Proizvodi koje ova kompanija nudi tržištu, kako preko internet prodaje, tako i u prodavnicama zdravije hrane, Aroma i Orašac marketima, ali i u mnogim drugim, jesu: pahuljice od heljde, kaša od polbe, proso, ruski pirinač, pahuljice od graška, pahuljice od kukuruza, zlatni lan i tako dalje.

- Tržište regiona spremno je za funkcionalne proizvode i drevna zrna. Kupci su željni novih proizvoda iz kategorija pahuljica, brašna i zrna. Analiza tržišta i navika kupaca je pokazala da nešto viša cijena u kategoriji pahuljica ili zrna nije problem, ukoliko imamo da ponudimo nešto novo, drugačije, zdravije. A mi to imamo - tvrdi Goran Nikolić.

Proizvodi pod brendom Slavuj su, kako kaže naš sagovornik, funkcionalni i drevni. Osim visokih nutritivnih vrednosti, koje se podrazumijevaju, tu su i velike količine minerala.

- Na primer, gvožđa i cinka, koje nam tradicionalno nedostaju. Tu je i proso, koje je bazna i bezglutenska žitarica. Zato su funkcionalni. Bitno je napomenuti da pahuljice nisu termički obrađene, već potparene do maksimum 40 stepeni i spljoštene. Tako da zadržavaju sve nutritivne vrijednosti zrna, a mogu se odmah koristiti - objašnjava Nikolić.

Pahuljice od heljde (Foto: Grečka doo)Pahuljice od heljde

Proizvodnja žitarica od Rusije do Srbije

Još jedna od posebnosti kompanije Grečka jeste proizvodnja žitarica, koja je 2008. godine počela u regionu Kursk u Rusiji, gdje se i dalje odvija. Trenutno je oko 2.000 hektara pod drevnim zrnima.

- Lagano se pripremamo i za sjetvu u Srbiji. Očekujemo prve prinose tokom sledeće godine. Prinos npr. polbe je oko dve do 2,5 tone po hektaru, što je nekih tri puta manje od pšenice belije. Ali to je normalan prinos za takvu vrstu zrna, jer se ne tretira nikakvim hemikalijama - ističe sagovornik eKapije.

Premium integralna brašna

Kada je riječ o planovima za budućnost, opisuje ih u tri riječi: premium integralna brašna.

- Prve količine brašna od polbe, heljde, sirove heljde, pirinča i prosa smo plasirali krajem prošle godine na teritoriju Bosne i na nekoliko mjesta u Srbiji. Rezultati su odlični i potražnja je odlična. Izgleda da smo na tragu odličnog posla, jer ne jurimo cijenu na uštrb kvaliteta - smatra Goran Nikolić.

Recepti na Instagramu

Kako bi svojim korisnicima, kako postojećim, tako i potencijalnim, približila blagodeti svojih proizvoda, kompanija na nedeljnom nivou objavi bar 10 novih recepta sa pahuljicama ili zrnima.

- Trenutno su aktuelne pahuljice od sirove heljde, naš novi proizvod, pa se zabavljamo na tu temu. Naš nalog je @slavujgrecka, pa se možete uvjeriti i sami - zaključuje Nikolić.

Aleksandra Kekić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.