NavMenu

Sektor turizma u BiH od 2010. do 2019. imao rast od 250% - Oporavak moguć uz kreativnu politiku i primjenu dobrih praksi iz okruženja

Izvor: eKapija Petak, 12.03.2021. 08:49
Komentari
Podeli
Jahorina (Foto: Jahorina.org)Jahorina
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac učestvovao je na Međunarodnoj turističkoj berzi (ITB) Berlin, najvećem sajmu turizma na svijetu, koji se ove godine od 9. do 12. marta održava u virtuelnoj formi zbog pandemije COVID-19.

Na ovogodišnjem sajmu, koji okuplja ključne aktere iz oblasti putovanja, turizma i ugostiteljstva, registrovano je više od 15.000 izlagača, te organizovano niz različitih događaja, okruglih stolova, intervjua i prezentacija sa više od 500 govornika.

Košarac je govorio na panel diskusiji o oporavku turizma u postpandemijskom vremenu pri čemu je podsjetio da je u godinama prije pandemije u BiH zabilježen značajan rast u sektoru turizma, od 2010. do 2019. za čak 250%.

- Turizam može biti top sektor u BiH, prvenstveno zbog prirodnih ljepota koje imamo. Pozivam sve turiste da, kada to epidemiološki uslovi dozvole, posjete Banjaluku, Trebinje, Sarajevo, Mostar, te da se uvjere u ljepote naših rijeka Drine, Une, Neretve i da uživaju u obilasku četiri nacionalna parka. Imamo ozbiljne domaćine u zimskim sportovima, olimpijske planine Jahorinu i Bjelašnicu. Kao što znate, 1984. bili smo domaćini 14. zimskih olimpijskih igara, a gradovi Istočno Sarajevo i Sarajevo bili su domaćini EYOF-a. Respektabilni su i kapaciteti za razvoj vjerskog, ruralnog i zdravstvenog turizma - poručio je Košarac.

Naglasio je da je turizam privredna grana koja je najviše pogođena pandemijom COVID-19, te da će oporavak zahtijevati kreativne politike, primjenu dobrih praksi iz zemalja okruženja, te adekvatnu regionalnu saradnju i komunikaciju.

Po njegovim riječima, proces vakcinacije i imunizacije od ključnog je značaja za zaštitu zdravlja stanovništva i oporavak turističkog sektora.

- Nažalost, u potpunosti sam nezadovoljan implementacijom mehanizma COVAX, s obzirom na činjenicu da građani BiH još nisu dobili vankcine, iako smo osigurali novčana sredstva za to. Takva praksa je nedopustiva i potrebno je više solidarnosti. Moramo imati jednak pristup i tretman, kako bi sve zemlje mogle na adekvatan način da izvrše proces vakcinacije i imunizacije stanovništva - istakao je Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.