NavMenu

Najavljeni novi projekti za ruralni razvoj opštine Rudo - U planu i izrada strategije razvoja turizma

Izvor: BHRT Četvrtak, 11.03.2021. 12:04
Komentari
Podeli
(Rudo) Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac najavio je nove i veće projekte u opštini Rudo s ciljem jačanja ruralnog razvoja i poljoprivrede.

U Rudom je juče podijeljeno 1.600 sadnica šljive, deset pumpi za navodnjavanje i tri kopačice u okviru FAO projekta, koji je realizovan u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

- Ovdje je činjenično stanje da nova lokalna administracija želi da afirmiše potrebu svakog čovjeka da ostane na svojoj zemlji i živi od svog rada i to je iskazano u nekoliko kontakata. Procjena načelnika je da se u poljoprivrednom kontekstu treba unaprijediti voćarstvo i u kontaktu sa međunarodnim organizacijama sam apelovao da se pomogne, za šta postoji potencijal - rekao je Košarac prilikom posjete opštini Rudo.

Izrazio je zadovoljstvo što je realizovan projekat, te najavio nove i veće projekte.

- Zahtijevaćemo od međunarodnih organizacija da zajedno sa stručnim timom lokalne zajednice naprave adekvatnu analizu stanja na tržištu i da vidimo kako se u budućnosti treba razvijati Rudo kao prepoznatljiv voćarski kraj - naveo je Košarac.

On je rekao da je Rudo postalo prepoznatljivo po proizvodnji mlijeka i da će se unapređivati ta vrsta proizvodnje.

- Moramo promovisati našu domaću primarnu proizvodnju, povezati naše prerađivačke kapacitete, smanjiti uvoz određenih proizvoda i obezbjeđivati što je moguće više plasmana za inostrano tržište - istakao je Koašarac.

Naglasio je da postoji raspoloženje da se opština Rudo svrsta u turističku ponudu Republike Srpske.

- To će ići usporeno, jer u prethodnom periodu aktivnosti nisu vođene na najadekvatniji način, ali će opština Rudo raditi na izradi strategije turizma - dodao je Košarac.

Načelnik opštine Rudo Dragoljub Bogdanović rekao je da se nadaju da će projekata biti još više.

- Zahvaljujem se međunarodnoj organizaciji i Ministarstvu spoljne trgovine što su nas prepoznali kao sredinu u koju treba ulagati. Naš cilj je da opstane selo, voćarstvo i stočni fond - naglasio je Bogdanović.

Bogdanović je naveo da je budžetom za tekuću godinu planirano 200.000 KM za poljoprivredu i da je moguće da će taj iznos biti uvećan, a da je povećan podsticaj za mlijeko.

Koordinator FAO projekta Vlado Pijunović rekao je da se radi o malom projektu koji FAO sprovodi.

- Dogovorili smo tri pravca djelovanja u budućnosti. Nakon analiza ćemo vidjeti koji su prioriteti, tako da će se ulagati i u budućnosti - naglasio je Pijunović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.