NavMenu

U 2021. planirano 87 mil KM za poticaje poljoprivredi u FBiH

Izvor: Bussines Magazine Četvrtak, 11.03.2021. 14:15
Komentari
Podeli
(Foto: Rajko Karišić)
Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, je u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu održao sastanke sa kantonalnim ministrima poljoprivrede i udruženjima poljoprivrednika o realizaciji programa poticaja za 2020. i programu za ovu godinu.

Ministar Dedić je nakon sastanaka izjavio da su i kantonalni ministri i predstavnici udruženja poljoprivrednika zadovoljni realizacijom prošlogodišnjeg programa poticaja, kao i nacrtom programa za 2021. godinu koji će uz prijedloge koje su iznijeli biti upućeni u daljnju proceduru.

Istakao je da je za ovu godinu planirano 87 mil KM za poticaje poljoprivredi, uz 3 mil KM za sufinansiranje kamata putem kreditno-garantnih programa za taj sektor, te dodatna sredstva Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD) i poticaje nižih nivoa vlasti.

Dedić je naglasio da je na sastancima iskazano zadovoljstvo redovnom isplatom poticaja, te dodao da su izmirene sve obaveze koje je Federalno ministarstvo planiralo za prošlu godinu.

– Nastojat ćemo da tako bude i u narednom periodu kada su u pitanju investicije u poljoprivredu i prehrambenu industriju, podrška u otkupu i pokretanju proizvodnje, te ostale vrste poticaja – dodao je Dedić.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavskog kantona Mato Brkić smatra da bi poticaji za određene poljoprivredne proizvode trebali biti preneseni s kantonalnog na federalni nivo, jer su prerasli njihove mogućnosti.

Brkić se zahvalio Federalnom ministarstvu na redovnom servisiranju obaveza prema poljoprivrednicima koje je vršeno u rekordno kratkom vremenu.

Admir Kahriman iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH kazao je da je redovnom isplatom poticaja podržana poljoprivredna proizvodnja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.