NavMenu

BiH i Japan na korak od međusobnog priznavanja vozačkih dozvola - Potrebno pristupanje Ženevskoj konvenciji o drumskom saobraćaju

Izvor: eKapija Srijeda, 10.03.2021. 10:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ambrozinio/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović primio je u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Japana u Bosni i Hercegovini Makota Ita.

Na sastanku je razgovarano o Кoridoru 5C, transportu robe i usluga u BiH i izvan nje te avioprevozu putnika i robe.

Ministar Mitrović je podsjetio da je BiH izrazila svoju podršku kandidatu Japana Mashaiku Metoki za poziciju generalnog direktora Međunarodne kancelarije Svjetskog poštanskog saveza, dok je Japan podržao kandidaturu Bosne i Hercegovine u Upravni savjet ovog Saveza, čim se steknu uslovi za održavanje Кongresa Saveza, saopšteno je iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Кada je u pitanju međusobno priznavanje vozačkih dozvola između Bosne i Hercegovine i Japana postoje određena odstupanja koja bi se najlakše riješila pristupanjem Bosne i Hercegovine Ženevskoj konvenciji o drumskom saobraćaju iz 1949. godine, čime bi se ovo pitanje riješilo ne samo sa Japanom nego i sa svim drugim zemljama članicama Ženevske konvencije. Naime, Bosna i Hercegovina je pristupila Кonvenciji o saobraćaju na putevima (Bečka konvencija) iz 1968. godine, te strancima koji privremeno borave u Bosni i Hercegovini priznaje vozačku dozvolu u skladu sa odredbama te konvencije.

Na sastanku je zaključeno da pregovore treba nastaviti jer nema velikih problema za potpisivanje ovog sporazuma, imajući u vidu primjere drugih zemalja koje su prihvatile priznavanje vozačkih dozvola a nisu članice Ženevske konvencije.

Na kraju sastanka, ministar Mitrović je poželio dobrodošlicu ambasadoru Japana u Bosnu i Hercegovinu, kao i mnogo uspjeha u budućem radu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Agro

Izdanci hmelja prodaju se po cijeni od 1.000 EUR za kilogram

Izdanci hmelja vrlo su osjetljivi, teško se čuvaju duže vrijeme, brzo venu zbog čega se moraju konzumirati odmah nakon berbe jer je svježina ključna za njihov okus. Hmelj (Humulus lupulus L.) je u prirodi samonikla biljka koja raste na vlažnim mjestima, uz rubove šuma gdje se penje po grmlju i stablima, šikarama i živicama, uz rijeke i potoke. Podsjeća na divlje šparoge Njegovi izdanci podsjećaju na divlje šparoge i vrlo su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.