NavMenu

Srbija pravi finalnu koncepciju gradnje Srpsko-kineskog industrijskog parka u Beogradu

Izvor: eKapija Srijeda, 10.03.2021. 07:36
Komentari
Podeli
Projektovani izgled Srpsko-kineskog industrijskog parka u Beogradu (Foto: Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj)Projektovani izgled Srpsko-kineskog industrijskog parka u Beogradu
Srpsko-kineski industrijski park u Beogradu, investicija koja ima za cilj da privuče visokotehnološke kompanije iz Kine i cijelog svijeta, nadomak je realizacije - Kabinet ministra bez portfelja za inovacije i tehnološki razvoj raspisao je tender za izradu prostornog plana područja posebne namjene za ovaj projekat.

Kako je navedeno u tenderu, izradom prostornog plana stvoriće se planski osnov za direktno sprovođenje projekta izdavanjem lokacijskih uslova.

- Za potrebe planiranja Srpsko-kineskog industrijskog parka do sada su urađeni Poslovni plan i Studija izvodljivosti, kao i preliminarni koncept organizacije prostora, definisane namjene, potrebni kapaciteti kompleksa i faznost realizacije, a izrada Prostornog plana područja posebne namjene predstavlja sljedeći korak na osnovu koga će se graditi industrijski park – navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Projekat Srpsko-kineskog industrijskog parka, za koji su ugovori između Vlade Srbije i kineske kompanije China road and Bridge Corporation (CRBC) potpisani 2019. godine, predviđa izgradnju industrijske zone površine oko 400 ha u Beogradu, na lijevoj obali Dunava, u blizini mosta Zemun-Borča.

Park će, precizirano je u tehničkim specifikacijama projekta, imati tri zone: Internacionalni komercijalni centar u okviru kojeg će se nalaziti berza za razmjenu robe, logistički i skladišni centri, restorani i šoping centar, maloprodajne prodavnice itd, zatim, Industrijski park kao najveća zona na 247 ha u okviru koje je predviđena izgradnja industrijskih postrojenja, skladišta, poslovnih zgrada, stambenih prostora, pratećih sadržaja kao i zgrada za upravljanje Parkom i High-Tech park koji će sadržati poslovne zgrada za razvoj visokih tehnologija, poslovnio-administrativne prostore i prateće sadržaje poput restorana i maloprodajnih objekata.


Prema najavama, Industrijski park koji će ponijeti ime Mihajla Pupina zaposliće 15.000 ljudi, a ukupna investicija iznosi 247 mil EUR.

Početak izgradnje parka bio je najavljen za mart prošle godine, ali je usljed pandemije koronavirusa taj datum pomjeren.

Podsjetimo, u februaru je bio raspisan i tender za savjetnika za podršku realizaciji projekta izgradnje ovog industrijskog parka, a na konkursu je izabran Slobodan Mihajlović iz Beograda.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Za razvoj industrije u RS do 2026. više od 350 mil KM - Skoro polovina novca biće obezbijeđena iz budžeta

Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku kojom se usvaja Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja industrije Republike Srpske za period 2024-2026. godina, koji je izrađen je u saradnji sa nadležnim ministarstvima/institucijama Republike Srpske. Akcionim planom razrađena je okvirna dinamika realizacije mjera, projekata i aktivnosti za sprovođenje Strategije u periodu 2024. do 2026. godina, sa okvirnim finansijskim sredstvima za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.