NavMenu

Nutricionista upozorava na pet mitova o ishrani u koje vjerujemo

Izvor: Glas Srpske Utorak, 09.03.2021. 07:25
Komentari
Podeli
(Foto: Image Point Fr/shutterstock.com)
Kad je riječ o ishrani, često slušamo kako kafa nije dobra za zdravlje, a ugljeni hidrati su oličenje svega što je loše...

Nutricionistica Paula Noris iz Engleske je odlučila da razbije, kako je kazala, najsmješnije i najbizarnije mitove o hrani. Prema njenim riječima, postoji pet stvari koje čuje svakodnevno, a želi da u njih prestanemo da vjerujemo.

O kojim mitovima je riječ?

MIT 1: Prehrana bez glutena je zdravija

Tokom posljednjih nekoliko godina puno se govori o hrani bez glutena, ali Paula tvrdi da osim ako nemate dijagnozu celijakije, ishrana bez glutena nije dobra za vas. Ta vrsta ishrane nam može uskratiti prijeko potrebna vlakna i neke mikronutrijente ako se obroci ne pripremaju planski, dodala je.

MIT 2: Kokosovo ulje je zdravo

Na Instragramu je Paula napisala "Kokosovo ulje nije zdravo, dokazano je da utiče na podizanje cjelokupnog holesterola i sastoji se od 80% zasićenih masnoća". Dodala je da kokosovo ulje nije opasno koliko masnoće iz mesnih prerađevina, ali bi trebalo pripaziti u kojoj se količini koristi.

MIT 3: Ugljeni hidrati debljaju

Od kad znate za sebe sigurno slušate kako su ugljeni hidrati glavni krivac za nakupljanje kilograma i ako želite da ostanete mršavi morate ih izbjegavati.

Nutricionistica smatra da nije problem u njima već u nama koji jedemo više kalorija nego što ih potrošimo. Sve se može jesti ako se pazi na količinu.


MIT 4: Grickalice su loše

Čuli ste sigurno da ovo nije zdrava navika i da se mora izbjegavati. Grickanje je dobro ako odabrete prave namirnice poput kuvanog jajeta ili jabuke. Ako grickate kako biste ugasili glad, grčki jogurt je dobar izbor.

MIT 5: Kafa nije zdrava

Ako ste nekad čuli ili pročitali kako je kafa loša za opseg struka i zube, razmislite bolje – naime, radi se o napitku punom antioksidansa koji štiti od razvoja mnogih bolesti.

Kod osoba koje pate od neke vrste zdravstvenih tegoba, pogotovo od visokog pritiska ili nekog oblika kardiovaskularnih bolesti, savjetuje se smanjnenje dnevnog unosa kave, ali nije nepohodno potpuno izbacivanje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.