NavMenu

Njemački Continental otvorio fabriku u Novom Sadu - Do kraja 2022. gradnja pogona u Kaću

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 08.03.2021. 09:22
Komentari
Podeli
(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
U Novom Sadu juče je otvorena fabrika njemačke kompanije Continental automotive Srbija, u kojoj će biti zaposleno više od 500 radnika. Prema riječima gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, instalacija prve opreme i početak proizvodnje očekuje se u drugom kvartalu 2021. godine.

Predstavnici Continetala najavili su da se u novootvorenoj fabrici neće praviti samo instrument table i displeji za automobile, već i pametni upravljački sistemi.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je među brojnim zvaničnicima prisustvovao otvaranju fabrike, rekao je nakon obilaska fabrike da je riječ o naprednoj tehnologiji.

On je ukazao da je Razvojno-istraživački centar u Novom Sadu treći centar Continentala po broju ljudi, iza Njemačke i Rumunije, a isped Austrije i Francuske.

Nova fabrika kompanije Continental dio je poslovne jedinice Human Machine Interface (HMI) čiji je fokus na proizvodima u enterijeru vozila, a vrijednost investicije je 140 mil EUR, prenio je sajt Vlade Srbije.

Ta kompanija u Novom Sadu posluje pune tri godine u okviru svog Centra za istraživanje i razvoj.

Prema riječima direktora Continentala za Srbiju Saše Ćoringe, u Razvojno-istraživačkom centru, koji je otvoren 7. marta 2018. godine, danas radi 600 visoko kvalifikovanih stručnjaka koji razvijaju najnaprednije sisteme.

Zbog novih projekata, trening centra laboratorija, ali i potreba za novim zaposlenjima, kompanija će svoj prostor koji već posjeduje u centru Novog Sada proširiti za još 1.500 kvadratnih metara.

- Spremni smo za inovativne tehnologije – istakao je predsednik Vučić i najavio otvaranje prvog Instituta za vještačku inteligenciju, u aprilu ove godine u Novom Sadu.

Gradonačelnik Vučević kazao je da će u drugoj fazi investicije Continentala, u pravoj "grinfild" investiciji, čija se realizacija očekuje do kraja 2022, ta kompanija započeti izgradnju nove fabrike kod Kaća.

- Planirano je da nova zgrada pogona ima više od 30.000 m2 proizvodnog i poslovnog prostora, a predviđeno je da posao nađe novih 500 radnika. – istakao je Vučević, prenosi PR služba Grada Novog Sada.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.