NavMenu

Smanjen kreditni rejting Crne Gore

Izvor: Mina Nedjelja, 07.03.2021. 11:58
Komentari
Podeli
(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Američka bonitetna agencija Standard and Poor's (S&P) u novom izvještaju smanjila je kreditni rejting Crne Gore sa B+ na B uz stabilan izgled.

Podaci o kreditnom rejtingu objavljeni su 5. marta, prenosi portal Vijesti.

- Procjenjujemo da se crnogorska ekonomija zasnovana na turizmu smanjila za 15,5% u prošloj godini, a platni bilans i fiskalne pozicije oslabile su u tandemu, a oporavak turističkog sektora očekuje se samo postepeno na osnovu globalnog napretka u vakcinaciji - navodi se u izvještaju.

Agencija predviđa da će crnogorski dug države u srednjoročnom periodu iznositi nešto ispod 80% bruto domaćeg proizvoda (BDP).

- Što je gotovo 20 procentnih poena više u poređenju sa našim prognozama prije pandemije i na nivou koji smatramo povišenim, s obzirom na to da Crna Gora nema nezavisnu monetarnu politiku - navodi se u izvještaju.


Iz agencije je saopšteno da je preko 80% bruto duga spoljni, a neto zaduživanje iz inostranstva sada je najveći izvor finansiranja uporno velikih spoljnih deficita Crne Gore, što znači da su fiskalni i spoljni disbalansi sve više zavisni.

- Shodno tome spuštamo svoje dugoročne rejtinge Crne Gore na B sa B +. Izgledi su stabilni - navodi se u izvještaju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.