NavMenu

Prijedor želi dobru putnu vezu sa EU - Početak gradnje brzog puta do Donje Gradine moguć 2023.

Izvor: RTRS Nedjelja, 07.03.2021. 10:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: jocic/shutterstock.com)Ilustracija
U pripremi je planska i studijska dokumentacija za izgradnju brzog puta Prijedor – Kozarska Dubica – Donja Gradina.

Brzi put ima poseban značaj za izvozno orijentisane privrednike prijedorske regije, ali i za stanovništvo koje će imati bezbjednu putnu komunikaciju.

Planirani brzi put, trebalo bi da bude najbliža putna komunikacija Prijedora sa granicom Evropske unije, kaže gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović.

– Put je veoma važan ogotovo iz razloga što u Prijedoru postoje izvozno orijentisana preduzeća koja svoje proizvode izvoze u zemlje EU. Samim tim oni će imati bržu i lakšu komunikaciju sa svojim komitentima, odnosno sa ljudima sa kojima rade – dodao je Pavlović, prenosi RTRS.

Ovo će ujedno biti i poveznica sa autoputem Banjaluka – Prijedor, što će dodatno ubrzati i rasteretiti saobraćaj, ali i poboljšati bezbjednost. U Kozarskoj Dubici kažu da će ova putna komunikacija doprinijeti privrednom, ali i poljoprivrednom razvoju ove opštine.

– Opština Kozarska Dubica će angažovaćati stručnjake koji će odrediti najbolju trasu, kao i pripremiti dokumentaciju, dok će ostalo finansirati Vlada Srpske – istakao je načelnik Odjeljenja za poljoprivredu opštine Kozarska Dubica Duško Bodilović.

Iz Autoputeva Republike Srpske navode da pripreme teku po planiranoj dinamici.

– Јavno preduzeće Autoputevi Republike Srpske priprema tendersku dokumentaciju, neophodnu za raspisivanje javnog poziva za nabavku usluga izrade projektne i studijske dokumentacije za izgradnju brzog puta na pravcu od Prijedora, preko Kozarske Dubice do Donje Gradine. Izrada studijske i planske dokumentacije, kao i definisanje trase pomenute saobraćajnice, prvi je korak u pravcu realizacije ovog važnog infrastrukturnog projekta u Republici Srpskoj – saopštili su iz ovog preduzeća.


Udaljenost od Prijedora do graničnog prelaza Donja Gradina od oko 60 kilometara, putujući dosadašnjim pravcem, zbog čuvanja tereta, prevoznici su prelazili za sat i po. Zahvaljujući brzom putu, uštede vremena trebalo bi da budu velike. Ukoliko sve bude išlo predviđenom dinamikom, početak izgradnje brzog puta Prijedor – Kozarska Dubica – Donja Gradina, očekuje se u naredne dvije godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.