NavMenu

Dogovoreni novi poslovi - Ovogodišnji sajam naoružanja u Abu Dabiju veoma uspješan za proizvođače iz BiH

Izvor: Nezavisne novine Subota, 06.03.2021. 07:44
Komentari
Podeli
Štand TRB-a u Abu Dabiju (Foto: TRB)Štand TRB-a u Abu Dabiju
Ovogodišnji sajam naoružanja u Abu Dabiju bio je uspješan i za proizvođače naoružanja iz Bosne i Hercegovine.

- Završavamo jedan uspješan sajam novim ugovorima, novim poslovima. Rizikovali smo, ali smo ovog puta, ipak, pobijedili - pohvalio se Nezavisnim Slaven Ristić, direktor Tehničkog remontnog zavoda Bratunac (TRB) nakon povratka iz Abu Dabija.

- Mi se već šesti put pojavljujemo na svim najjačim svjetskim sajmovima. Ove godine pod pritiskom korone, ograničenja putovanja i svega što je bilo, bili smo čak blizu odluke da otkažemo učešće na Sajmu u Abu Dabiju, ali na kraju smo ipak presjekli i odlučili da odemo i to je konkretno bila najbolja poslovna odluka koju smo donijeli ove godine. Ne očekujući ništa, dobili smo mnogo - kazao je Ristić.

Osim pištolja vampir, koji je predstavljen u više verzija, u Abu Dabiju poseban akcenat stavili su na projekat Iskra, koji je ovaj zavod počeo prije godinu dana, a radi se o mehaničkim i elektronskim upaljačima. Ristić ističe da TRB nudi i podršku u proizvodnji municije.

- Sami ne proizvodimo municiju, ali smo podrška, proizvodimo mašine za municiju i, naravno, mašine za deminiranje te oklopno vozilo Despot, koje je zasad vrlo interesantno širom Bliskog istoka i sjeverne Afrike - kaže Ristić.

Tržište ove kompanije su zemlje Bliskog istoka, Azije i Afrike.

- Imali smo priliku konkretno da razgovaramo sa kupcima, državama koje su izrazile zainteresovanost za sve naše proizvode. Rezultati su pisma namjere, dogovori i, kao i poslije svakog sajma, idu konkretne stvari, odnosno ugovori. Možemo slobodno da kažemo da je poslije svih sajmova na kojima smo bili do sada, ovaj sigurno bio najuspješniji - kazao je Ristić.

Dodaje da, zbog klauzule o tajnosti, ne može konkretno navoditi ugovore koji su potpisani, ali da može da kaže da je saradnja sa Egiptom vrlo uspješna te da se nastavlja.

- Imali smo kontakte sa njihovim ministrom odbrane i postojeći ugovori su prošireni, a tu je i Saudijska Arabija. Emirati su nam ključno tržište u ovom momentu, nadovezuju se na tržišta na kojima smo već prisutni, mislim na Namibiju i na južni dio Afrike, a očekujemo i veće rezultate. Međutim, sami nećemo moći sve da realizujemo te ćemo se morati nasloniti na partnere iz regiona, posebno na Srbiju - kazao je Ristić.

Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme Idex 2021 u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata, i u uslovima pandemije virusa korona okupio je više od 900 izlagača iz 59 zemalja.

Osim TRB-a, na njemu su, i to prvi put, izlagali i predstavnici Tvornice mašina i hidraulike Bratstvo Novi Travnik (BNT), koji su predstavili prvu bh. haubicu. Radi se o vrlo modernom samohodnom oruđu u standardnom NATO kalibru artiljerijskog naoružanja od 155 mm. To je ozbiljan artiljerijski sistem koji ima automatski punjač sa šest granata. Sa posebnom vrstom municije koja se može proizvoditi u BiH, ovo oruđe ima domet preko 40 kilometara.

Nezavisne su kontaktirale i ovu firmom, ali su im u Upravi BNT-a rekli da je njihova delegacija još u Emiratima te da su tamo u fazi pregovaranja o novim ugovorima.

Šerif Mujanović, ambasador BiH u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, za Nezavisne je rekao da je posjetio štand Tehničko-remontnog zavoda iz Bratunca te da su firme iz BiH kontinuirano prisutne na Sajmu naoružanja u Abu Dabiju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.