NavMenu

OPEC i saveznice ne povećavaju proizvodnju nafte, cijena raste

Izvor: Beta Petak, 05.03.2021. 09:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ekipaj/shutterstock.com)Ilustracija
Članice Organizacije zemalja proizvođača nafte (OPEK) i njihove saveznice predvođene Rusijom, dogovorile su se u četvrtak, 4. marta, da ne povećaju proizvodnju.

Analitičari su očekivali da će se članice OPEC juče dogovoriti o bar malom povećanju proizvodnje, a odluka da ga ne bude brzo je dovela do poskupljenja nafte.

Na onlajn sastanku predstavnika država članica kartela OPEC i njihovih saveznica, Saudijska Arabija je navela da će bar do aprila nastaviti proizvodnju nafte smanjenu za milion barela dnevno. Ministar energetike Saudijske Arabije Abdulaziz bin Salman je rekao da "mrzi kada mora da razočara one koji su pokušali da predvide" šta će odlučiti članice OPEC.

Zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak izrazio je "oprezni optimizam" da dolazi do stabilizacije tržišta nafte.

Po dogovoru, proizvodnju mogu malo da povećaju Rusija i Kazahstan, zemlje koje spadaju u grupu OPEC+.

Zemlje iz grupe OPEC+, koje nisu dio kartela, ali usklađuju proizvodnju nafte s članicama OPEC-a, znatno su smanjile proizvodnju u 2020. godini kako bi spriječile drastičan pad cijena nafte.

Kada je posle prvog talasa pandemije širom svijeta došlo do obnove ekonomske aktivnosti u većoj mjeri, grupa je u decembru odlučila da poveća proizvodnju za 500.000 barela dnevno, a Saudijska Arabija u januaru dobrovoljno smanjila proizvodnju za milion barela dnevno.

Dok se Saudijska Arabija protivi povećanju proizvodnje, Rusija je za to. Stavovi Rijada i Moskve se razlikuju, jer Rusija može da uravnoteži finansije i uz niže cijene nafte, ali Saudijska Arabija to ne može.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.