NavMenu

Centralne banke BiH i Crne Gore stabilne tokom pandemije

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 04.03.2021. 15:13
Komentari
Podeli
(Foto: Northfoto/shutterstock.com)
Centralne banke Crne Gore i BiH u uslovima pandemije očuvale su stabilnost, a likvidnost i solventnost na nivou sistema su zadovoljavajući, konstatovali su danas u Sarajevu guverneri Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić i Centralne banke BiH Senad Softić.

Guverneri su razmijenili informacije o uticaju pandemije uzrokovane virusom korona na finansijski sistem, realnu ekonomiju i stanovništvo.

Sagovornicu su saglasni u ocjeni da svaku krizu, pa tako i ovu, treba iskoristiti za brže promjene na bolje, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

Na sastanku je konstatovano da trend digitalizacije finansija, što često znači i povećanje efikasnosti finansijskih usluga, traje već neko vrijeme, ali ga je pandemija virusa korona značajno ubrzala.

Sagovornici su naveli da je novih tehnologija mnogo, ali da je važno osigurati da one doprinose dobrobiti stanovništva i održivom rastu.

Međusobna saradnja dvije centralne banke ocijenjena je izuzetno uspješnom i na bilateralnom i na multilateralnom nivou, budući da su centralne banke obje zemlje članice Kluba guvernera zemalja Centralne Azije, Crnog mora i Balkana, te holandsko-belgijske konstituence Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, u okviru kojih se razmjenjuju informacije o aktuelnim ekonomskim i finansijskim temama u zemljama članicama.


Guverneri su iskazali obostranu želju za nastavkom dosadašnje uspješne saradnje između dvije monetarne institucije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.