NavMenu

Ski centar Lokve kod Berana želi stari sjaj

Izvor: Radio Berane Četvrtak, 04.03.2021. 07:43
Komentari
Podeli
(Foto: Erik Odiin/Unsplash)
Pedesettrogodišnji Beranac, nekadašnji as bijelih staza u Crnoj Gori i šire, Ivan Ico Popović, kazao je da je Ski-centar Lokve početkom osamdesetih godina prošlog vijeka predstavljao pravu revoluciju u porastu popularnosti skijaških sportova.

Izgrađen je u okviru tadašnjeg hotelsko-turističkog preduzeća Berane, jednog od najjačih tog tipa u Crnoj Gori, a danas je u drugom planu i kao da traži stari sjaj.

- Prije toga, uspinjače su postojale samo na Žabljaku, i to Štuoc. Lokve su bile pravi centar ne samo za Crnu Goru, već i za čitav tadašnji region - rekao je Popović.

On pokušava da se prisjeti kada je prvi put stao na skije.

- Čini mi se da je to bilo kada sam imao desetak godina. Tada nije bilo uspinjača niti uređenih staza. Učili smo da skijamo po brdima oko grada.

Popović priča da se od tada ne odvaja od Lokava, i da ne može da zamisli nijednu zimu, a da ne provede svako slobodno vrijeme na terenima tog ski-centra i planine Cmiljevice.

- Ovaj ski-centar je tada postao pravo stecište turista skijaša u zimskoj sezoni, i turista planinara u toku ljeta. To su bilo turisti iz čitave bivše Jugoslavije.

Skijanje je, kaže on, izuzetno uzbudljiv sport za sve generacije, a tereni na Lokvama zadovoljavaju potrebu za adrenalinom kod svih, i kod amatera, odnosno rekerativaca, i kod profesionalaca.

- Na ovim terenima se nekada održavao veliki broj takmičenja, među kojima i poznati Ivangadski veleslalom.

Popović podsjeća i na to da je nekada postojala staza koja je po svim kriterijumima zadovoljavala sve kriterijume za održavanje svjetskog kupa za slalom.

- Ta staza je, nažalost, zarasla u šumu i mlađe generacije više za nju ne znaju. Ne pamte ta vremena kada smo na toj stazi organizovali državna prvenstva u Crnoj Gori, kao i regionalna takmičenja. I sada bi postojala mogućnost da se ona očisti i ponovo osposobi, ali nijesu riješeni imovinski odnosi, i privatnici na čijem se zemljištu nalazi to ne dozvoljavaju.

Iskusni smučar podsjeća da su uslijedile loše privatizacije i nerad, i da je u tom periodu napravljen veliki nazadak u skijanju.

- Zato smo se svi obradovali kada su ski-centar kupili braća Guberinić iz Berana i kada su počeli da stvaraju preduslove da se Lokve vrate na staze stare slave. Ali smo nekako stekli utisak da je bivša Vlada kroz sistem zaobilazila ovaj ski-centar.

Popović apeluje na sve da daju podršku novim vlasnicima i da im se omogući da uđu u pregovore sa novom Vladom.

- Učinimo svi sve što možemo da ovaj ski-centar ne ostane u zapećku, da maksimalno iskoristimo ovo što imamo ovdje, a što malo ko ima - apeluje Popović.

Poznati smučar podsjeća na činjenicu da je Ski-centar Lokve jedini gdje se sa magistrale i parkinga staje direktno na skije i na stazu.

- Njegova prednost, za Berance i Rožajce, jeste jer se nalazi na pola puta između ova dva grada, i prije svega u njegovoj blizini. Za svega desetak minuta magistralnim putem od kuće stižete do njega. Zaista je nezasluženo otišao u drugi plan.

Popović je profesionalni instruktor skijanja i predsjednik Smučarskog kluba Cmiljevica. Dok su, kaže, Lokve bile zatvorene, morali su da vode djecu u druge gradove na treninge i tamo održavati takmičenja čiji su bili domaćini.

- Ove godine imamo idealne uslove. Dosta snijega, prije svega i dobro uređene staze. Samo ove sezone kroz našu školu skijanja je prošlo oko šezdesetoro djece.

On naglašava, mađutim, da je skijanje skup sport, a da je teška finansijska situacija.

- Zato apelujemo da se cijene ski-pasa prilagode. Mi kao klub od vlasnika dobijamo niže cijene, i svima koji riješe da prođu obuku kroz naš klub, omogućeno je koriste uspinjače po povoljnijim cijenama… Što više ljudi prođe školu skijanja ove godine, više će biti skijaša sljedeće. To je jasna logika.

Posjetilaca odavno nije bilo više

Jedan od vlasnika Ski-centra Lokve, Dejan Guberinić, kaže da vjeruje da su zadovoljni brojni posjetioci iz Berana i susjednih gradova.

- Sve funkcioniše kako treba i meni se čini da odavno ovo skijalište nije imalo ovoliko posjetilaca koliko ima ove godine.

Guberinić ističe da je za njega posebno važno to što su pripreme za skijašku sezonu odradili sami, bez ikakve pomoći.

Prema njegovim riječima, Ski-centar Lokve, kao jedan od najstarijih u Crnoj Gori, ne samo da ima perspektivu, već je u daleko boljoj poziciji od novih ski-centara koje je stara Vlada forsirala ulažući milione.

Guberinić kaže da očekuje da će nove vlasti i resorno ministartsvo pokloniti dužnu pažnju u rješavanju elementarnih uslova za ulaganja i razvoj.

- Ne tražimo mi novčanu pomoć. Tražimo samo da se ispoštuje Zakon o skijalištima i da nam država omogući da možemo nesmetano da tokom ljeta i jeseni pripremamo staze za skijašku sezonu.

Prema njegovim riječima, o odnosu države prema skijalištu u Beranama najbolje govori podatak da bivši ministar turizma za četiri godine, od kada su kupili ski-centar, nikada nije došao da ih obiđe, niti se udostojio da im odgovori na bilo koji dopis.

- I ne samo to. Nego je bivši predsjednik Vlade Duško Marković jednom prilikom izjavio kako Ski-centar Lokve nema perspektivu. Nas je to povrijedilo, ali su nam bili jasni njegovi motivi da tako nešto kaže. Čovjek se jednostavno zalagao za skijalište u svom rodnom gradu.

Procvat osamdesetih godina prošlog vijeka

Ski-centar Lokve, sa istoimenim hotelom, nalazi se na nadmorskoj visini od 1.350 do 1.700 metara. Hotel je lociran odmah pored magistralnog puta za Rožaje, na četrnaestom kilometru od Berana.

Procvat je doživljavao osamdesetih godina, kada je predstavljao otkriveni biser za turiste iz Vojvodine, koji su, skupa sa Berancima, podigli i vikend naselje u njegovoj neposrednoj blizini.

Zatim je uslijedila nesrećna i pljačkaška privatizacija, pa onda kupovina od strane jednog ruskog biznismena…

I kada je konačno došao u ruke braće Guberinić i kada su se rodile nade da mu se može vratiti stari sjaj i značaj na turističkoj mapi, stara Vlada se prema Beranama ponašala kao maćeha. Pod neformalnim izgovorom da treba ulagati u ski-centre na nadmorskoj visini od više od 2.000 metara, planirani su i izdvajani milioni za skijališta u opštinama pod kontrolom DPS-a.

- Ne želimo nikavu političku priču ovdje da pravimo. Želimo samo da se profesionalno bavimo ovim poslom. Ali, kako objasniti da neko ulaže milione evra u skijalište Kolašin 1600, a naša staza, gdje smo planirali da produžimo uspinjaču, izlazi na skoro 2.000 metara - kaže Dejan Guberinić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.