NavMenu

Krediti uz garancije uskoro dostupni privrednicima u Prijedoru - Grad uspostavio saradnju sa Garantnim fondom RS

Izvor: eKapija Srijeda, 03.03.2021. 13:58
Komentari
Podeli

(Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović i direktor Garantnog fonda Republike Srpske Radivoja Krčmar u Prijedoru su juče potpisali protokol o saradnji koji će biti od velikog značaja za ovdašnje privrednike.

- Garantni fond pomaže privrednicima prilikom zaduženja kod banaka dajući garanciju da će ti krediti biti vraćeni čime se omogućava lakše odobravanje i dobijanje tih kredita - rekao je Pavlović medijima nakon potpisivanja protokola, prenio je gradski sajt.

On je istakao da slijedi formiranje Privrednog savjeta grada Prijedora, kao i zajednički sastanak privrednika i predstavnika Garantnog fonda Republike Srpske.

- Grad ima Fondaciju za razvoj koja funkcioniše na sličan načina, a visina garancije grada je 35%. Dogovarali smo sa Garantnim fondom da i oni učestvuju i ta garancija će vjerovatno ići na 70%, što će biti veoma značajno za naše privrednike da obezbijede veća sredstva koja su im potrebna - istakao je Pavlović.

Pavlović je najavio da će biti otvorene zajedničke kancelarije Garantnog fonda i IRB-a na jednom mjestu u Prijedoru gdje će predstavnici ovih institucija dolaziti nekoliko puta sedmično da budu na usluzi privrednicima Prijedora i da im pruže potrebne informacije.

Krčmar je istakao da Garantni fond Republike Srpske ima protokole o saradnji sa 40 lokalnih zajednica i šest ministarstava u Vladi Republike Srpske, da je kapital fonda 30 mil KM, a da može izdati 90 mil KM garancija.

- Ovdje imamo namjeru da ozbiljno budemo prisutni. To je značajan grad gdje se naslanja još pet opština u regiji. Mi ćemo pratiti ona privredna društva koja ostvaruju dobit. Mi ne ostvarujemo profit, to rade banke i firme, a mi imamo minimalne naknade i tako funkcionišemo po zakonu od 2011. godine - rekao je Krčmar.

On je predstavio i kovid program kao podršku privrednim subjektima da banke podrže firme koje su trpjele štetu u pandemiji, gdje Vlada garantuje 70% kredita.

- Već se vide dobri pomaci, to su dobri uslovi, do sedam godina su krediti i nešto su povoljnije kamate od redovnih. Zasad smo ugovorili 160 mil KM plasmana banaka privrednim društvima, ukupan okvir je 328 miliona, a može se angažovati od 50.000 KM do 400.000 KM - naveo je Krčmar.

On je dodao da su u Prijedoru, pored ovog kovid programa, izdate garancije za 11 mil KM kredita ovdašnjim firmama.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.