NavMenu

Poreska uprava RS otpisala skoro 19 mil KM duga firmama u stečaju

Izvor: Capital Utorak, 02.03.2021. 15:17
Komentari
Podeli

(Foto: Khomson Satchasataporn/shutterstock.com)
Poreska uprava Republike Srpske otpisala je u prošloj godini 18,6 mil KM preduzećima kod kojih je zaključen stečaj i od kojih je nemoguće naplatiti ovaj dug.

U Poreskoj upravi RS za portal Capital su rekli da nakon što sudija donese rješenje o zaključenju stečajnog postupka i ono postane pravosnažno, PURS donosi rješenje o nenaplativosti preostalih poreskih obaveza stečajnog dužnika.

- Po tom osnovu u 2020. godini doneseno je 87 rješenja o nenaplativosti poreske obaveze na iznos duga od 18,63 mil KM. U tom periodu doneseno je i 1.188 rješenja o nenaplativosti poreske obaveze po osnovu zastare potraživanja na iznos duga od 519.963 КM, a na osnovu Zakona o poreskom postupku - kazali su u PURS-u.

Inače, PURS je u prošloj godini u 89 pokrenutih stečajnih postupaka prijavila 15,5 mil КM potraživanja, od čega im je priznato 11,2 mil КM.

- Po svim započetim stečajnim postupcima, u 2020. godini su naplaćena potraživanja od 2,07 mil КM - kazali su u PURS-u.

Poreska uprava Republike Srpske je u 2020. godini pokrenula i 56.299 postupaka prinudne naplate zbog duga od 131,5 mil КM, a od tog iznosa naplaćeno je tek 30,2 mil KM.

- U odnosu na 2019. godinu pokrenuto je čak 35.189 postupaka prinudne naplate manje, a ukupan iznos naplaćenih obaveza po rješenjima prinudne naplate koji su pokrenuti u 2020. manji je za 24,23 mil КM nego godinu ranije - naveli su u PURS-u.

Istakli su i da je Ministarstvo finansija RS lani donijelo 16 rješenja o raskidu reprograma jer se obveznici nisu pridržavali uslova i rokova iz reprograma.

Tri najveća odobrena reprograma kod kojih je Ministarstvo finansija donijelo rješenje o ukidanju zbog neažurnosti u plaćanju dospjelih rata su Centar za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Banjaluka, Mofas Istočno Sarajevo i Fabrika vode Banjaluka.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Zdravstvo

Zdravstveni turizam cvjeta u BiH, ljekari savjetuju oprez

Za razliku od administracije koja za vrijeme praznika slobodne dane provodi s obitelji, privatni liječnici, stomatolozi, kozmetičari, frizeri u BiH imaju pune ruke posla, i to ponajviše zahvaljujući dijaspori. Tako već početkom prvih proljetnih praznika, u vrijeme Uskrsa i Bajrama, mnogi bh. građani koji žive u inozemstvu će se sami ili s obitelji uputiti na tjedan dva u svoju matičnu domovinu ne samo kako bi posjetili rodbinu, već

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.