NavMenu

Novi Grad dobija biogasnu energanu vrijednu 4,5 mil EUR - Struja će se posebnom tehnologijom dobijati iz slame i kukuruzovine

Izvor: eKapija+ Srijeda, 03.03.2021. 07:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Milica Stevuljević)Ilustracija
Firma Ligningas MWK R.E.B. na korak je do građevinske dozvole za biogasnu energanu snage 1 MW koja će da bude otvorena u Novom Gradu.

- Sve potrebne dozvole su već izdate, od raznih institucija, ostala je samo još posljednja tačka - izdavanje građevinske dozvole od Ministarstva u Banjaluci, što je vjerovatno potrajati još nekoliko nedjelja - kaže za portal eKapija direktor te firme Goran Vrsajko.

Snaga ove bioenergane biće 1 MW i na godišnjem nivou je plan proizvodnje od 8.000 do 8.100 MW/h. Tehnologija postrojenja je, kako nam pojašnjava Vrsajko, u principu ista kao i druge ili slične biogasne elektrane u svijetu, s tim što oni posjeduju jednu od najnovijih tehnologija - BMT SISTEM, i to je patent njihove partner firme u Njemačkoj.

- Naša tehnologija BMT sistem je dobitnik Green Awards nagrade 2017. i 2018. godine. Ova tehnologija znači da da koristimo vrlo male količine poljoprivrednog otpada, tj. slame i kukuruzovine, u količinama za 1 MW. Preciznije rečeno, za 1 MW proizvedene električne energije nam treba od 600 do 650 kg slame umjesto 2.200 do 2.400 tone kukuruzove silaže. S tim što ostaje prednost da možemo i dalje koristiti sve vrste biološkog otpada iz prehrambene industrije - pojašnjava za eKapiju Vrsajko.

Kompletna proizvodnja biogasne energane biće predata u sistem Elektroprivrede Republike Srpske.

- Što se tiče obezbjeđivanja biomase, naša partner firma Agrilogistica MWK R.E.B obrađivaće oko 300 hektara zemlje i proizvoditi razne žitarice, a dobijeni otpad isporučivati firmi Ligningas MWK R.E.B. za potrebe proizvodnje. Količine koje mi sami proizvedemo biće dovoljne za 60% obrade, dok ćemo 40% preostalih količina otkupljivati od poljoprivrednih proizvođača sa teritorije Potkozarja. Ukupna godišnja količina biomase je oko 5.000 tona, zavisno od kvaliteta slame. Uz to koristimo i oko 2.000 tona oseke sa farmi iz okoline, sa dopunom raznih otpadaka iz prehrambene industrije po potrebi.

Naš sagovornik kaže da su "malo prekoračili planirano vrijeme", pa su se predviđeni troškovi uvećali za nekoliko procenata, tako da će ukupna investicija biti oko 4,5 mil EUR do početka rada.

- Očekujemo da naša biogas eenergana bude kompletna i funkcionalna do kraja 2021. godine i da uđe u regularnu proizvodnju u januaru ili februaru 2022. godine.

Moguća još jedna energana

Ligningas MWK R.E.B. je smješten u novogradskoj industrijskoj zoni Poljavnice. Površina građevinskog zemljišta je 33.000 m2, u samom srcu industrijske zone.

- Imamo dovoljeno zemljišta da postavimo još jednu energanu istih kapaciteta, ako budu obezbijeđeni uslovi - zaključio je Vrsajko.

T.B.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.