NavMenu

Kako da štedite kao Japanci

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 02.03.2021. 12:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ITTIGallery/shutterstock.com)Ilustracija
Amerikanci i Evropljani su manje vješti u štednji od Azijata, ali opet ne svih. Neke zemlje tog kontinenta mogu da se pohvale dobrom disciplinom i nekim dobrodošlim usađenim navikama, kao što je štednja, a među njima se ističe Japan.

Kakeibo je specijalna tehnika čuvanja novca, koja postaje popularna i širom svijeta, i to sa razlogom. Zašto slušati Japance? Stotinama godina unazad, ta zemlja je bila simbol poljoprivrede, dakle, nije ličila na ono što o Japanu znamo danas.

Ne, nije bilo robota, superbrzih vozova i naprednih mašina. Danas, iako je ekonomija imala svoje turbulencije, osjetne i dalje, životni standard u Zemlji izlazećeg sunca je visok. Jedan od razloga za to je napredno "finansijsko takmičenje" među samim Japancima.

Oni su eksperti u ličnom upravljanju finansijama, i redovno primjenjuju kakeibo. To znači da je potrošačka kultura drugačija nego u SAD ili Evropi. Zato Japanci uštede do 35% novca u kratkom roku.

Specijalna tehnika zahtijeva bilježenje prihoda i rashoda u svesci. Mnogo prije digitalne tehnologije i aplikacija, to je bio jedini, tradicionalan način vođenja finansija. Kakeibo se prevodi kao "finansijska knjiga domaćinstva", a osmislila ga je Hani Motoko, prva japanska novinarka, davne 1904. godine.

Zašto je poenta u ručnom zapisivanju?

Istraživanja kažu da je pisanje rukom vrlo bitno, jer "smo tada prisutniji i svjesniji situacije, a istovremeno pronalazimo i priznajemo uzroke svojih loših navika".

Dakle, nije dovoljno samo izvaditi iz novčanika nekoliko maraka i staviti ih u kasicu-prasicu. Treba imati svijest o potrošnji, i kakeibo se naročito preporučuje šopingholičarima.

Prema ovoj japanskoj tehnici, trebalo bi da na dnevnom nivou sebi postavljate neka pitanja, ako ste skloni impulsivnom trošenju. Neka od pitanja su:

- Mogu li da živim bez ovog proizvoda? Da li je njegova cijena u skladu sa mojim budžetom? Kako sam uopšte došao/došla na ideju da ovo kupim? Kako se danas osjećam?

Kakeibo nalaže i da sačekate 24 sata, nakon ideje da kupite nešto, kako biste vidjeli da li isto želite i dan poslije. Takođe, ne "padajte" na rasprodaje, jer tada ljudi kupe najviše onoga što im realno ne treba, samo zbog niske cijene.

Trudite se da što češće plaćate kešom, jer ćete tako izbjeći minus na kartici. Manje obilazite šoping centre radi zabave: idite tamo samo po potrebi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.