Izvor: eKapija | Utorak, 02.03.2021.| 15:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ozvaničen završetak gradnje VE Podveležje 1 - Uloženo 77 mil EUR (FOTO)

(Foto: EP BIH)
U ponedeljak, 1. marta, završena je izgradnja VE Podveležje 1, prve u vlasništvu Elektroprivrede BiH, rečeno je iz ove kompanije na svečanosti održanoj u Mostaru.

Zahvaljujući instalisanoj snazi od 48 MW, vjetroelektrana će godišnje proizvoditi 130 GWh električne energije, što predstavlja značajno povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u okviru sistema Elektroprivrede BiH. Projekat VE Podveležje 1 ukupne vrijednosti 77 mil EUR, Elektroprivreda BiH finansirala je kreditom Njemačke razvojne banke (KfW) i vlastitim sredstvima.

Povodom okončanja izgradnje VE Podveležje 1, upriličenoj simbolično na Dan nezavisnosti BiH prisustvovali su članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, predstavnici ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH, direktor Njemačke razvojne banke za BiH, predstavnici Skupštine i Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, Grada Mostara, predstavnici izvođača radova, Nadzornog odbora i Uprave Elektroprivrede BiH. Admir Andelija, generalni direktor Elektroprivrede BiH, zbog nastavka liječenja posljedica COVID-19, bio je spriječen da prisustvuje svečanosti.

Izet Žigić, predsjednik Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH, ukazao je na činjenicu da je VE Podveležje 1 prvi proizvodni objekat koji je sagrađen u posljednjih gotovo 40 godina i predstavlja doprinos Elektroprivrede BiH u ispunjavanju obaveza koje je država BiH preuzela kao potpisnica Ugovora o Energetskoj zajednici i doprinos evropskoj orijentaciji – čista, zelena energija za sve Evropljane.

- Realizacija projekta VE Podveležje 1 znači povećanje proizvodnje električne energije i pouzdano snabdijevanje, efikasno korištenje prirodnih resursa države BiH, smanjenje utjecaja upotrebe fosilnih goriva na okoliš i klimatske promjene, poticaj razvoju domaće privrede - izjavio je Žigić.

Realizacija projekta VE Podveležje 1 podrazumijevala je gradnju pristupnih puteva u dužini oko 10 km, lokalne saobraćajnice, 15 montažnih platoa, temelja za vjetroagregate i njihovu montažu. Za potrebe plasmana proizvedene električne energije u prijenosni elektroenergetski sistem, izgrađena je trafostanica 110/30 kV i priključni dalekovod u dužini oko 2,5 km. Izgradnja priključnog dalekovoda 110 kV, realizovana u sklopu Ugovora zaključenog između Elektroprivrede BiH i Elektroprijenosa BiH.

Prvi kilovati električne energije proizvedeni su u toku testiranja funkcionalnosti vjetroagregata i njihove spremnosti za paralelan rad s mrežom. Završni testovi usaglašenosti rada Vjetroelektrane sa zahtjevima iz Mrežnog kodeksa, biće provedeni u toku probnog pogona objekta. Potpuni daljinski nadzor i upravljanje vjetroelektranom vršiće se, zahvaljujući instaliranom Sistemu nadzora i upravljanja (SCADA), iz Dispečerskog centra za upravljanje proizvodnjom Elektroprivrede BiH lociranom u Sarajevu.

- Vjetroelekranu Podveležje 1 koja spremno dočekuje probni rad izgradili smo u vrijema kada je cijeli svijet suočen s pandemijom i projekat smo završili u rokovima koji su bili predviđeni. Važna činjenica jeste da je vjetroelektrana velikim dijelom izgrađena snagama, kapacitetima i znanjem naših uposlenika i upravo će ta znanja stručnjaka Elektroprivrede BiH biti od značaja i koristi za realizaciju vjetroelektrana Podveležje 2, Vlašić i Bitovnja - kazao je Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH.

Uz kompaiju ABB Zagreb angažovanu za projektovanje, isporuku opreme, izgradnju i puštanje u pogon trafostanice i kablovske i telekomunikacione mreže kojom su vjetroagregati povezani sa trafostanicom i konzorcij Siemens Gamesa Renewable Energy Hrvatska i Wind Power A/S Danska, sa kojim je zaključen ugovor o projektovanju, isporuci opreme, građevinskim radovima, montaži, ispitivanju i puštanju u pogon vjetroagregata, značajan angažman u vršenju građevinskih radova imale su kompanije iz Mostara, Sarajeva i Tuzle.

Svaki pojedinačni vjetroagregat sastoji se od tornja sa četiri segmenta dužine od 14 do 29 metara, gondole sa glavčinom i tri lopatice. Ukupna težina segmenata tornja viša je od 211 tona, dok gondola i glavčina teže 113 tona. Svaka pojedinačna lopatica duga je 55 metara i teška 11,5 tona. Montaža je vršena sukcesivno sa dvije dizalice težine 600 i 500 tona. Prilikom montaže korištene su i četiri pomoćne dizalice koje teže od 60 do 220 tona. U fazi priprema za izgradnju, lokalna zajednica ostvarila je direktne finansijske efekte.

U skladu sa Programom o međusobnoj saradnji s ciljem realizacije projekta VE Podveležje 1, Elektroprivreda BiH je Gradu Mostaru uplatila milion maraka za projekte unapređenja zaštite okoliša i životnog standarda stanovništva. Uplaćena je i jednokratna koncesiona naknada u iznosu većem od milion maraka.

Fotogalerija
VE Podveležje 1

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE