NavMenu

Volkswagen očekuje značajan skok broja isporuka i profita u 2021.

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 02.03.2021. 08:07
Komentari
Podeli
(Foto: Gyuszko-Photo/shutterstock.com)
Volkswagen grupa kaže da očekuje da dođe do značajnog skoka isporuka i prihoda u toku ove godine, što bi trebalo da neutrališe negativan uticaj koji je izvršila pandemija koronavirusa.

Njemački proizvođač takođe kaže da je dobit iz poslovanja, kada se iz jednačine izbace posebne stavke vezane za dizel skandal, pala za 45% na 10,6 mlrd EUR prošle godine. Projektovana marža iz poslovanja za 2021. iznosi 5 do 6,5%, s tim što se naravno cilja viša vrijednost, sudeći po saopštenju koje je izdao nadzorni odbor nakon sastanka u petak, 26. februara, prenosi vrelegume.rs.

- Namjeravamo da prenesemo snažan zamah iz značajno bolje druge polovine prošle godine u ovu godinu. Programi za redukovanje fiksnih troškova u okviru nabavke će nas učiniti robusnijim u dogoročnom smislu - rekao je šef finansija Frank Viter.

Isporuka vozila VW grupe je pala za 15%, na 9,3 miliona primeraka prošle godine.

Kompanija je upozorila da oštra konkurencija, nestabilnost tržišta, kursne razlike i "uska grla" u nabavci predstavljanju ozbiljne izazove.

Uprkos padu profita u 2020. godini, VW je preporučio da dividende akcionarima ostanu stabilne u 2020. u odnosu na 2019. godinu, kada je isplatio 4,86 EUR po povlašćenoj akciji i 4,8 po običnoj.

Većina proizvođača automobila je prošla kroz globalnu pandemiju bolje nego što se inicijalno procenjivalo, u čemu prednjači oživljavanje tržišta u Kini.


Međutim, olakšanje se pokazalo kratkotrajnim. Globalni pritisak u vezi s poluprovodnicima nastavlja da se odugovlači, dok se cijene sirovina, poput bakra, približavaju rekordno visokim vrijednostima a investitori ne gledaju s oduševljenjem na sposobnost kompanija da se transformišu u dinamične lidere u oblasti električnih automobila.

Ovi pritisci ubrzavaju planove za reorganizaciju. Daimler je ovog mjeseca odlučio da izdvoji veći dio svog poslovanja s kamionima a VW razmatra da Porsche učini zasebnim entitetom.

Dotičan potez bi bio prelomni trenutak i pomogao bi u riješavanju tvrdoglavo niskog vrijednovanja koje VW dovodi u nezavidnu poziciju u odnosu na Teslu.

VW razvija najveću gamu električnih automobila u okviru industrije, i značajno podstiče poslovanje u oblasti softvera.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.