NavMenu

Kriptovaluta američkog dolara tether dostupna u BiH

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 01.03.2021. 14:24
Komentari
Podeli

(Foto: BCX)
Prva i jedina domaća kripto mjenjačnica BCX dovodi na tržište BiH kriptovalutu - token tether koja predstavlja stabilan coin po čemu je jedinstven u svijetu.

Ovaj digitalni novac je takozvani stablecoin - kriptovaluta koja je vezana fiksnom cijenom uz konvencionalnu valutu, u ovom slučaju za američki dolar. Njegova vrijednost ostaje nepromijenjena, bez obzira na trendove na domaćem i globalnom kripto tržištu (1 token = 1 dolar).

Tether polako, ali sigurno postaje najvažnija valuta u svijetu kriptovaluta, a od 1. marta 2021. godine dostupan je i u Bosni i Hercegovini. Putem blockchain platoforme BCX.ba možete trgovati, čuvati i razmijenjivati digitalni novac, uključujući i tether, kao i još četiri vrste kriptovaluta, a to su: BTC - bitcoin, ETH - ethereum, LTC – litecoin i BCH - bitcoin cash, saopšteno je iz BCX-a.

Tether ima potencijal da nadmaši bitcoin

Tether je jedina kriptovaluta koja ima pokriće za sve svoje koine u drugoj valuti. Tačnije, njegovi tvorci tvrde da svaki tether ima pokriće u iznosu od 1 američkog dolara. Ovo pokriće tethera u nekoj "stvarnoj vrijednosti" pruža sigurnost i omogućava mu stabilnost cijene jer niko nije voljan za 1 dolar platiti više od njegove vrijednosti, niti ga je iko voljan prodavati za manje.


Ukoliko investitor smatra da će tržište kriptovaluta početi padati, on jedino može povući svoja sredstva iz "walleta" kako ne bi izgubio na padu. Pojavom tethera, investitor to ne treba raditi, već može svoja sredstva brzo i lako prebaciti u tether u roku nekoliko sekundi, dok bi povlačenje sredstava na račun banke moglo potrajati i danima.

Ako investitor smatra da će tržište ponovno rasti, puno će brže prebaciti sredstva iz tethera u drugu kriptovalutu, nego da uplaćuje s bankovnog računa. Ovim potezom, investitor je uštedio i iznose provizije koje banke naplaćuju.

Iz BCX kripto mjenjačnice navode da na tržište Bosne i Hercegovine uskoro stiže još jedna popularna kriptovaluta.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.