NavMenu

Veći podsticaji za poljoprivrednu proizvodnju u Kantonu Sarajevo tokom 2021.

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 01.03.2021. 10:18
Komentari
Podeli

(Foto: bibiphoto/shutterstock.com)
Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo organiziralo je prošle sedmice javnu raspravu o Odluci o iznosima novčanih podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju, minimalnim uslovima za početak proizvodnje, minimalnim uslovima za investiranje i rokovima podnošenje zahtjeva za tekuću 2021. godinu.

- Čuli smo mnogo konkretnih prijedloga i sugestija koje ćemo objediniti u jedinstveni izvještaj s ove rasprave. Potom će uslijediti njihova analiza, te određivanje koji od njih će se moći primjeniti i realizirati, a koji ne, a sve u interesu unapređenja položaja poljoprivrednih proizvođača na području Kantona Sarajevo - kazao je ministar privrede Adnan Delić.

Najavio je kako će izmjene navedene odluke u skladu s nekim od prijedloga biti dostavljena Vladi KS na razmatranje i usvajanje, a potom u primjenu i implementaciju.

- Visina poticaja će biti veća nego je bila prošle godine i iznosi 6.100.000 KM. S obzirom na to da smo preuzeli isplatu i onih zaostalih iz prošle godine, za tu namjenu potrebno nam je 500.000 KM. U ukupnom iznosu uspjeli smo za nekih 100.000 KM povećati budžetsku stavku namijenjenu za ove poticaje, a što je uspjeh s obzirom da smo još uvijek opterećeni pandemijom - objasnio je Delić.

Naglasio je i kako je mnogo problema kada su u pitanju poljoprivredna proizvodnja i njeni proizvođači, kao i da je svaki od njih specifičan na svoj način.

- Neophodno je poduzeti aktivnosti na izmjeni zakona iz 2012. godine, koji reguliše ovu oblast, kako bismo ga uskladili s našim interesima i globalnim trendovima - naveo je Delić, te obećao da će se s ovom aktivnosti što prije krenuti, kao i s izradom strategije o poljoprivrednoj proizvodnji na području Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Službe za protokol i pres KS.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.