NavMenu

Uspješna proba - Solarni panel proizvodi struju u svemiru i potom je šalje na Zemlju

Izvor: Energetski portal Nedjelja, 28.02.2021. 10:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock)Ilustracija
Naučnici iz Pentagona izveli su u svemiru uspješnu probu solarnog panela, veličine kartonske kutije za picu. Ovaj panel je dizajniran kao prototip za buduće sisteme koji bi mogli električnu energiju da šalju iz svemira na bilo koju tačku Zemlje.

Za početak biće moguće prikupljanje, a zatim i transfer te iste energije na našu planetu.

Maja 2020. godine Pentagon je već lansirao panel na dronu i tada je po prvi put imao zadatak da sakuplja, konvertuje i zatim šalje električnu energiju ka Zemlji, piše CNN.

Ime prototipa je Fotovoltni radiofrekventni antenski modul (PRAM), a panel je dizajniran da najbolje iskoristi svjetlost u svemiru koja ne prolazi kroz atmosferu i tako zadrži energiju plavih talasa, čineći je moćnijom od sunčeve svjetlosti koja dolazi do Zemlje. Plava svjetlost se širi pri ulasku u atmosferu, zbog čega nebo izgleda plavo.

Ovaj dron obiđe Zemlju na svakih 90 minuta, a najnoviji eksperimenti pokazuju da je panel sposoban da proizvede oko 10 W energije za prenos. To je dovoljno za, recimo, napajanje tablet računara.

Iako je tehnologija kojom će ovaj panel uspjeti da pošalje struju nazad na Zemlju već dokazana, još uvijek je na čekanju. Naučnici objašnjavaju, da ako se projekat razvije i "bude sadržao ogromne svemirske solarne antene, mogao bi da emituje mikrotalase, koji bi se u trenutku pretvorili u električnu energiju, u bilo kom dijelu naše planete".

Ova tehnologija konvertovanja energije je jako skupa i bile bi potrebe godine da se isplati, međutim pokazalo se da sistem funkcioniše.

Naučnici naglašavaju da će ekološke prednosti ovakvog sistema biti nemjerljive kada sistem počne da funkcioniše u punom kapacitetu.

Tehnologija, ako bi bila dostupna već od danas, imala bi neposrednu primjenu prilikom prirodnih katastrofa, u trenucima kada bi se urušila čitava infrastruktura.

- Moja porodica živi u Teksasu. Svi koji su trenutno bez napajanja električnom energijom usred hladnog talasa, jer je mreža preopterećena, mogli bi ponovo da imaju struju kada bismo imali ovakav sistem i mogli tamo da preusmjerimo malo energije ka njima - objasnio je jedan od naučnika, Kris DePuma.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Zdravstvo

Zdravstveni turizam cvjeta u BiH, ljekari savjetuju oprez

Za razliku od administracije koja za vrijeme praznika slobodne dane provodi s obitelji, privatni liječnici, stomatolozi, kozmetičari, frizeri u BiH imaju pune ruke posla, i to ponajviše zahvaljujući dijaspori. Tako već početkom prvih proljetnih praznika, u vrijeme Uskrsa i Bajrama, mnogi bh. građani koji žive u inozemstvu će se sami ili s obitelji uputiti na tjedan dva u svoju matičnu domovinu ne samo kako bi posjetili rodbinu, već

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.