NavMenu

Uspješno realizovan najveći projekat školovanja kontrolora vazdušnog saobraćaja u istoriji Evrope - BiH dobila 53 nova stručnjaka

Izvor: eKapija Subota, 27.02.2021. 11:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Perfect Gui/shutterstock.com)Ilustracija
Najveći projekat školovanja kontrolora zračnog saobraćaja u istoriji Evrope, koji je proveden u šest država (Češka, Hrvatska, Finska, Srbija, Slovenija i Bosna i Hercegovina), uspješno je okončan, a kao rezultat toga BHANSA danas ima zaokruženu generaciju od 53 nova kontrolora, a time poboljšanu učinkovitost i protočnost zračnog saobraćaja BiH.

BHANSA je 2014. godine objavila Javni konkurs za stipendiranje i stručno osposobljavanje kandidata za kontrolore zračnog saobraćaja. Ovaj oglas je izazvao ogroman javni interes i prijavilo se ukupno 2.215 kandidata. Nakon provedenog postupka javne nabavke i selekcije 2017. godine, između BHANSA-e i ANS Češke Republike, odnosno njihovog Centra za obuku CANI (Czech Air Navigation Institute), zaključen je Ugovor o nabavci usluga stručnog osposobljavanja 69 kandidata za novu generaciju kontrolora zračnog saobraćaja u zračnom prostoru BiH, saopšteno je iz BHANSA-e.

S obzirom da je realizacija ovog projekta bila jedan od osnovnih preduslova za početak pružanja usluga u cjelokupnom zračnom prostoru BiH, potpisivanjem ovog Ugovora BHANSA je postala korak bliže spomenutom cilju koji je i ostvaren početkom decembra 2019. godine kada je BHANSA postala najmlađi pružaoc usluga zračne navigacije u Evropi.

Školovanje kontrolora zračnog saobraćaja, ne uzimajući u obzir proces selekcije, u prosjeku traje dvije godine i provodi se u skladu s rigoroznim međunarodnim standardima i regulativama.

– Veliko hvala ANS CR i CANI-iju jer bi bez njihovog profesionalnog pristupa i dugogodišnjeg iskustva u obuci bilo nemoguće realizovati ovaj projekat. Lakoća komunikacije, sinergija i dobra organizacija između ANSP i regulatora 6 evropskih zemalja je rezultirala postignutim uspjehom. Nadamo se da su bolja vremena ispred nas, s obzirom na činjenicu da industrija zračnog saobraćaja prolazi kroz najgoru krizu od svog postanka, te da ćemo iz svega ovoga izaći još jači, te i u budućnosti uživati u uspjesima zajedničkih projekata - naglasio je ovim povodom direktor BHANSA-e Davorin Primorac.

Izvršni direktor ANS CR-a Jan Klas također ističe kako se radi o izvanrednom međunarodnom uspjehu.

– Smatramo ovaj iznimni komercijalni ugovor vrlo prestižnim postignućem CANI-a jer je to najveći komercijalni ugovor u istoriji naše kompanije i jedan od najvećih ugovora ove vrste u Evropi u posljednjih deset godina. Naravno, to je najvažniji događaj za Bosnu i Hercegovinu, u smislu uspješnog preuzimanja nadzora nad vlastitim zračnim prostorom - istaknuo je Klas.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.