NavMenu

Paljanski voćari dobili podršku u plasiranju proizvoda - Na gradskoj pijaci montirana hladnjača

Izvor: RTRS Petak, 26.02.2021. 13:20
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Shebeko/shutterstock.com)Ilustracija
Na Palama je u četvrtak, 25. februara, održan sastanak učesnika u projektu "Opremanjem i edukacijom do stvaranja lanca vrijednosti – podrška poljoprivrednim proizvođačima opštine Pale", na kome je iskazana podrška voćarima kroz nabavku i montiranje hladnjače i donaciju sadnog materijala.

Predsjednik poljoprivrednog udruženja Podmladak sa Pala Slaven Vučićević rekao je da projekat obuhvata nabavku i montiranje hladnjače zapremine deset tona koja će održavati voće i u svježem i u zaleđenom stanju.

- Ovaj projekat obuhvata i bespovratnu donaciju sadnog materijala, kao i poljoprivrednu mehanizaciju. Naše Udruženje broji 43 člana i ova pomoć zaista mnogo znači poljoprivrednicima koji proizvode veće količine voća, koje ćemo sada moći plasirati i u zimskom periodu - dodao je Vučićević.

Načelnik opštine Pale Boško Јugović rekao je novinarima da je ukupna vrijednost projekta 130.000 KM, a da je lokalna zajednica iz budžeta izvojila 30.000 KM.

- Nastojimo da uvežemo poljoprivredne proizvođače koji će, preko svog udruženja i gradske pijace Pale pokušati, a nadamo se i uspjeti, da plasiraju svoje proizvode na lokalno tržište. Ideja je da to bude održivo i da se tržište u narednom periodu samo još više razvija - naveo je Јugović.

On je dodao da će opština u narednom periodu podijeliti određen broj plastenika, a sa Ministastvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske pokrenute su aktivnosti na realizaciji tog projekta.

- Nastojaćemo da dodijelimo plastenike veće površine, koje će dobiti oni koji se zaista bave proizvodnjom za tržište - rekao je Јugović.

Projekat se implementira putem mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj u 2020/2021. godini, uspostavljenog kroz zajedničku inicijativu Vlade Švajcarske, Ministarstva finansija Republike Srpske, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Investiciono-razvojne banke Republike Srpske (IRB) i UNDP u BiH.

Menadžer projekt Vanja Vukojičić zahvalila je opštini Pale za iskazani interes da podrži poljoprivredne proizvođače, kao i partnerima na projektu – Gradskoj pijaci Pale, Poljoprivrednom fakultetu u Istočnom Sarajevu i Udrženju Podmladak.

- Ovim projektom prvenstveno će biti obuhvaćeni voćari da bi uspostavili lanac koji će moći da funkcioniše dugoročno i koji će na kraju krajeva da postavi bazu za osnovu i razvoj dalje poljoprivredne proizvodnje - rekla je Vukojičić.

Ona je dodala da je do sada realizovan niz aktivnosti, kao što su nabavka i instaliranje hladnjače na Gradskoj pijaci Pale, a uspostavljen je i ugovorni odnos prema kome je Gradska pijaca dala prostor na korištenje opštini Pale kako bi se mogla instalirati hladnjača.

Vukojičić je navela da je i Poljoprivredni fakultet u Istočnom Sarajevu oformio program prema kome će se vršiti obuke poljoprivredih proizvođača.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj, Finansije

Na prodaju potraživanja Kompanije Dušanić iz Prnjavora

Stečajni upravnik Kompanije Dušanić iz Prnjavora oglasio je prodaju potraživanja i preuzimanje vođenja i finansiranja stečajnog dužnika. Kako se navodi u oglasu, ukupna vrijednost potraživanja po predmetima koji se vode u Osnovnom sudu u Banjaluci iznose 1.573.219 KM. Imovina stečajnog dužnika prodaje se "u paketu" kao jedna cjelina. Početna cijena iznosi 786.609 KM što čini polovinu ukupne vrijednosti potraživanja u oba predmeta i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.