Izvor: eKapija | Petak, 26.02.2021.| 11:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Agencija za vodno područje rijeke Save planirala manje novca za uređenje korita rijeka

Ilustracija
Ilustracija (Foto: eKapija)
Agencija za vodno područje rijeke Save je za preventivne aktivnosti i radove na odbrani od poplava na površinskim vodama I kategorije u ovoj godini planirala 3,5 mil KM manje u odnosu na 2020. Razlog je smanjenje prihoda od vodnih naknada kao posljedica pandemije virusa COVID-19, prenio je portal Ilijas.net.

U ovoj godini radovi su planirani na rijeci Bosni u općini Ilijaš, na potezu od reguliranog dijela prema ušću Gnionice u Bosnu. Uređenje obale ove rijeke I kategorije planirano je i u Zeničko-dobojskom kantonu u Kaknju, na dijelu gdje se Zgošća ulijeva u Bosnu, te u Žepču na desnoj obali uzvodno od reguliranog dijela.

Radovi će biti izvođeni i u Srednjobosanskom kantonu na Vrbasu, u Gornjem Vakufu u naselju Boljkovac, u Bugojnu od Radničkog do Gračaničkog mosta i u Jajcu od MZ Vinac do naselja Zelekovac. U Tuzlanskom kantonu radovi su predviđeni na rijeci Spreči u općini Doboj Istok, na lokalitetu Žabljak u MZ Brijesnica Mala, u Gračanici je planirano osiguranje proticajnog profila na deset lokacija u šest mjesnih zajednica te u Lukavcu nizvodno od mosta za naselje Puračić.

Na rijeci Tinji planirana je sanacija obale u naselju Kiseljak. U Unsko-sanskom kantonu predviđeno je uređenje obala Sane na području Alina Luka u Ključu.

U toku ove građevinske sezone predviđeni su i radovi ugovoreni krajem prošle godine planirani rebalansom plana i finansijskog plana iz 2020. Riječ je o uređenju lijeve obale Bosne u Kaknju, sanaciji korita Spreče na lokalitetu Adice u Doboj Istoku i u Lukavcu nizvodno od ušća Jale.

Osiguranje proticajnog profila na Spreči predviđeno je u Gračanici i Lukavcu, na Tinji u naselju Dragunja u Tuzli, na Drini u Goraždu i na rijeci Unac u MZ Vrtoče u Drvaru. Radovi na Tinji predviđeni su i u naselju Špionica u Srebreniku, kao i na Uni u naseljima Ripač u Bihaću i Otoka u Bosanskoj Krupi.

Osim radova koje će implementirati Agencija za vodno područje rijeke Save, u 2021. godini će biti izvođeni i oni koje će lokalne zajednice realizirati iz sredstava namjenskog prenosa uz podršku i kontrolu AVP Sava. Riječ je o radovima na rijeci Sani u Ključu u naselju Humići, na Vrbasu u Donjem Vakufu nizvodno od ušća Klepića potoka, na Spreči u Doboj Istoku na području Vrbak most i na Tinji u Srebreniku u naselju Tinja.

U planu je i realizacija projekata za koje su krajem 2019. godine namjenski prenesena sredstva u općine, odnosno gradove – Tešanj (uređenje desne obale Usore u Jelahu), Bihać (uređenje Une u gradskoj zoni) i Sanski Most (izgradnja parapetnog zida u naselju Gezovo). Radovi su trebali biti završeni do kraja 2020. godine, ali su zbog teškoća uzrokovanih pandemijom prolongirani.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE