NavMenu

Formirano Savjetodavno tijelo za stabilizaciju privrede u Kantonu Sarajevo

Izvor: biznis.ba Četvrtak, 25.02.2021. 14:54
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)Ilustracija
Savjetodavno tijelo za ekonomska i privredna pitanja za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije koronavirusa na području Kantona Sarajevo održalo je konstituirajući sastanak.

Čini ga 15 članova, a uz ministra privrede KS Adnana Delića, u njegovom sastavu su stručnjaci iz oblasti ekonomije i raznih grana privrede, kao i predstavnici određenih udruženja i asocijacija.

Kako je naveo Delić, Savjetodavno tijelo je na prvoj radnoj sjednici donijelo akt o svom formiranju, kao i poslovnik o radu, te je razmatralo negativne posljedice pandemije u svim segmentima privrede. Ukazano je na brojne probleme i konkretne načine pomoći realnom sektoru, od najugroženijih djelatnosti do načina privlačenja novih investicija u djelatnostima koje i u pandemiji bilježe značajan rast.

– Ministarstvo je, s ciljem pomoći privredi, već pokrenulo aktivnosti, kao što su subvencioniranje tradicionalnih zanata, poticaji poljoprivredi, izgradnja infrastrukture u poslovno-industrijskim zonama. Ažuriraju se i poticaji maloj privredi, te formira ovo savjetodavno tijelo koje će imati važnu ulogu u donošenju budućih odluka i raspodjeli budžetskih sredstava za privredu – izjavio je Delić.

Dodao je da članovi Savjetodavnog tijela neće primati novčanu naknadu za svoj rad.

Predsjednik Muamer Halilbašić je kazao da u radu ovog tijela učestvuju predstavnici svih ključnih privrednih grana u Kantonu.

To su, dodao je on, predstavnici djelatnosti koje su najviše pogođene pandemijom, kao što je turizam, ali i IT sektor, te izvozno orijentiranih i na znanju baziranih usluga koje ne bilježe pad, potom prerađivačke industrije, malih i srednjih preduzeća, obrta itd.

– Pred nama je ozbiljan posao, da nakon identifikacije svih problema damo odgovarajuće mjere koje treba implementirati, kako kroz program podrške subjektima pogođenim pandemijom, tako i kroz programe podrške mikro, malim i srednjim preduzećima, te podrške poduzetničkoj infrastrukturi, zatim kroz oslobađanje od parafiskalnih nameta, itd. Radit ćemo i na izradi strategije razvoja Kantona Sarajevo – naveo je Halilbašić.

Savjetodavno tijelo za ekonomska i privredna pitanja za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije koronavirusa nedavno je formirala Vlada KS, a zadatak mu je da priprema prijedloge mjera za sanaciju posljedica koronavirusa u oblasti privrede i upućuje ih Vladi na donošenje, da analizira stanje i dosadašnje programe namijenjene podršci i razvoju privrede na području KS, te daje prijedloge za njihovo unapređenje.

Također, zaduženo je da kreira inicijative u cilju poboljšanja privrednih tokova u Kantonu Sarajevo, prati, predlaže i pomaže usaglašavanju mjera pomoći privredi s mjerama nadležnih institucija drugih nivoa vlasti, te priprema i izrađuje fiskalne procjene u cilju saniranja posljedica koronavirusa u oblasti privrede, saopćeno je Službe za protokol i press KS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.