NavMenu

Na proljeće u Tuzlanskom kantonu biće zasijane veće površine

Izvor: eKapija Četvrtak, 25.02.2021. 11:25
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Brian Kinney/shutterstock.com)Ilustracija
Na sjednici Vlade Tuzlanskog kantona usvojen je Plan proljetne sjetve u 2021. godini za područje tog kantona. Planom je predviđeno je da se žitaricama, povrtnim, industrijskim i krmnim biljem zasije ukupno 51.919 ha, što je za 1.351 ha ili 2,67% više u odnosu na 2020. godinu.

Žitarice se planiraju zasijati na površini od 22.210 ha, industrijskim biljem 250 ha, a povrtnim biljem 11.565 ha. Krmnim biljem planirano je da se zasije površina od 17.894 ha, navedeno je u saopćenju vlade.

Kada su u pitanju gradovi i općine, u Gradačcu su planirane najveće površine za sjetvu (12.190 ha), zatim slijedi Lukavac sa 8.919 ha i Kalesija sa 8.310 ha. Povećanje plana sjetve bilježi se u Banovićima, Čeliću, Kalesiji, Kladnju, Lukavcu, Sapni, Gradanici, Gradačcu i Tuzli, što je rezultiralo ukupnim povećanjem plana za 2021. godinu.

U Živinicama je došlo do smanjenja plana sjetve u odnosu na prethodni period za 825 ha, u Doboj Istoku za 28 ha, dok Srebrenik i Teočak imaju blago odstupanje u odnosu na prethodnu godinu.

Kako se u Planu navodi, za realizaciju planirane sjetve potrebno je oko 72,7 mil KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.