NavMenu

Square uložio 170 mil USD u bitkoin, kriptovaluta opet uzletjela

Izvor: Tanjug Četvrtak, 25.02.2021. 07:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Gerd Altmann/ Pixabay)Ilustracija
Cijena bitkoina je opet uzletjela 24. februara ujutru nakon oštrog pada u utorak, popevši se ponovo na 50.000 USD nakon što je američka kompanija za elektronska i mobilna plaćanja Square objavila da je kupila ovu kriptovalutu u iznosu od 170 mil USD.

Na jučerašnjem trgovanju u četiri sata po istočnoameričkom vremenu, najvrijedniji digitalni novčić na svijetu porastao je za 7,5% dostigavši cijenu od 50.683 USD, pokazuju podaci Coin Metrics, izveštava CNBC.

Nekoliko sati ranije, cijena ove kriptovalute je na trenutak dostigla čak 51.369 USD.

Rast su zabilježile i druge virtuelne valute, pri čemu su etreum i XRP ojačali za 11,3% odnosno 7,4%, respektivno. Takozvani altkoini, ili alternativne kriptovalute, obično prate kretanje cijene bitkoina.

Square je objavio u utorak, 23. februara, da je kupio 3.318 bitkoina po prosečnoj cijeni od oko 51.235 USD. Ova fintek kompanija, koju vodi generalni direktor Twittera Džek Dorsi, navela je da bitkoin sada čini oko 5% njene ukupne imovine.

To nije prvi put da Square investira u bitkoine. Firma je, naime, prošle godine kupila ovu digitalnu valutu u vrijednosti od 50 mil USD.

Početak ove trgovačke nedelje bio je težak za bitkoin, budući da se za dva dana survao sa rekordnog nivoa od 58.356 USD, zabilježenog u nedelju, na 45.501 USD u utorak. Tome je dijelom doprineo i šef Tesle Ilon Mask, koji je u jednom tvitu ocijenio da cijene bitkoina i rivalskog tokena etera suviše brzo rastu i da mu se čini da su "previsoke". Njegova kompanija je, inače, uložila u bitkoin 1,5 mlrd USD.

Na jučerašnjem cjenovnom nivou, bitkoin je za 70% jači nego na početku 2021. godine, a samo u poslednjih 12 mjeseci je skočio za više od 400%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Za razvoj industrije u RS do 2026. više od 350 mil KM - Skoro polovina novca biće obezbijeđena iz budžeta

Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku kojom se usvaja Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja industrije Republike Srpske za period 2024-2026. godina, koji je izrađen je u saradnji sa nadležnim ministarstvima/institucijama Republike Srpske. Akcionim planom razrađena je okvirna dinamika realizacije mjera, projekata i aktivnosti za sprovođenje Strategije u periodu 2024. do 2026. godina, sa okvirnim finansijskim sredstvima za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.