NavMenu

Japanci konstruisali prototip robota za berbu voća (VIDEO)

Izvor: Agroklub Četvrtak, 25.02.2021. 07:51
Komentari
Podeli
(Foto: Sufyan/Unsplash)
Japanska voćarska industrija trpi zbog nedostatka radne snage i starenja postojeće. Stoga je, kako piše future farming, tamošnja nacionalna organizacija za istraživanje poljoprivrede i hrane (NARO) u saradnji sa Univerzitetom Ritsumeikan i kompanijom Denso Corp konstruisala prototip robota za berbu voća.

Kombinovano malo vozilo i mašina instalirana na njegovoj prikolici mogu obavljati posao potpuno autonomno. Prikolica je opremljena sa dvije, nazovimo ih tako, robotske ruke koje obavljaju branje voća. Ovo se bespilotno prizemno vozilo kreće između stabala pomoću navigacije.

Bere istom brzinom kao ljudi?

Robotska ruka pažljivo dohvata plod jabuke ili kruške okrećući ga sve dok se peteljka ne odvoji od grane. Brzina koja mu je potrebna da ga ubere je otprilike 11 sekundi, a inovatori smatraju da toliko treba i čovjeku.

Trenutno je prikladan samo za berbu u uzgojnom obliku slova V.

Plodovi se nakon berbe slažu u gajbice, a potom odlaze u sistem za skladištenje koji je postavljen na vozilo. Kada se rezervoar napuni, on se zamijenjuje praznim, a robotske ruke nastavljaju da beru voće. Cijeli sistem je zapravo vrlo sličan proizvodno-ambalažnom rješenju. Kada se sve gajbice napune, mogu se prevoziti dalje, do mjesta transporta.

Dalje, ovaj projektni tim razvija optimalne oblike stabala i tehnike sadnje za koje će ovakvi sistemi biti primjenjivi, kao što je već spomenuti uzgojni oblik slova V, ali i druge prikladne za voćke poput citrusa i jabuka. Osim toga, tokom ovog projekta je Univerzitet Ritsumeikan razvio softver ocjenjivanja zrelosti plodova pomoću senzora.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.