Izvor: eKapija | Četvrtak, 25.02.2021.| 07:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Akcioni planovi za zeleni grad i održivu energiju u Beogradu predviđaju projekte vrijedne 5,2 mlrd EUR

Beograd
Beograd (Foto: shutterstock/TinnitusDoll1)
U Beogradu su prezentovani akcioni planovi za zeleni grad (GCAP) i održivu energiju i klimu (SECAP). Gradonačelnik Zoran Radojičić je istakao da su ovi strateški dokumenti osnov daljeg razvoja Beograda, a prije svega u smislu ekologije i razvoja životne sredine, prenosi Beoinfo.

On je naglasio da se u oba dokumenta nalaze konkretni projekti koji treba da se realizuju u narednom periodu. Radi se o investiciji od 5,2 mlrd EUR evra za period od 10 godina, sa idejom da se polovina tog novca investira u narednih pet godina.

- Ovi strateški dokumenti akcenat stavljaju na to da transport u Beogradu, ali i saobraćajnice koje izmještaju saobraćaj na rubove grada, zauzimaju prioritetno mjesto. Planom je predviđeno da se oko 770 mil EUR investira u tretman otpadnih voda, 300 mil EUR u energetsku efikasnost, 100 miliona na ozelenjavanje i podizanje procenta površina pod šumom na 20%, 40 miliona na poziciju linijskog parka i razvoj zelenih površina koje će omogućiti zdraviji život u prirodi na moderan način. Važan dio projekta su i četiri centra za sakupljanje i reciklažu otpada, kao i dva centra za sakupljanje otpada u ukupnoj vrijednosti od 20 mil EUR - kazao je gradonačelnik.

- Beograd se infrastrukturno mnogo gradi, ali aspekt koji se tiče životne sredine je značajan koliko i cjelokupni infrastrukturni razvoj Beograda. Od industrijske revolucije pa do danas, pitanje energije jedno je od ključnih kada je riječ o razvoju privrede i ekonomije. Posljednjih decenija, uz aspekt potrošnje i proizvodnje energije, pitanje ekologije i životne sredine je neodvojivo od te teme. Potpisivanjem Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju, obavezali smo se da do 2030. godine smanjimo emisiju ugljen-dioksida za 40% a do 2050. godine cijela Evropska unija ima cilj da se ta emisija smanji na nulu. Zahvaljujem ljudima iz Grada, svim sekretarijatima i onima koji su bili uključeni u izradu ova dva plana, s obzirom na to da se pokazalo da postoji velika energija, znanje i interesovanje ljudi koji brinu o gradu - rekao je Radojičić.

Pozvao je sugrađane da šalju svoje ideje i sugestije kako bi ovi planovi izgledali još bolje.

- Dio akcionog dokumenta tiče se i proizvodnje i racionalne potrošnje energije, što je izuzetno važno. Sa druge strane, tiče se i cjelokupnog strateškog planiranja razvoja Beograda na polju ekologije, podrazumevajući različite pravce i pitanja. Takođe, bavi se i tretmanom otpadnih voda i otpada uopšte, razvojem zelenih površina, kao i svim ostalim aspektima koji se tiču kvaliteta života jednog grada - kazao je prvi čovek prestonice.

On je dodao da Grad Beograd ima dobru saradnju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, te da je sa njima dogovoren projekat rehabilitacije četiri zgrade, a radi se i na pripremi tehničke dokumentacije.

- Dio tog projekta je potpuna rekonstrukcija studentske poliklinike i studentskog stacionara, kao i izgradnja zgrade hitne pomoći i rekonstrukcija zgrade biblioteke. Razvijaćemo i našu privredu jer je to osnov za razvoj ekonomije putem "zelenih radnih mjesta" i "zelene ekonomije". Za mene je ovo jedan od najznačajnijih dokumenata na kojima Grad Beograd radi, s obzirom na to da trasira put ka pozicioniranju Beograda na mapi "zelenih gradova" u narednih deset godina. Na taj način ćemo popraviti kvalitet života naših sugrađana i stvoriti dobru osnovu da naša djeca ostanu da žive ovde, ali i da žive u zdravijoj životnoj sredini i po svim evropskim standardima - objasnio je Radojičić.

Žužana Hargitai, direktorka EBRD za Zapadni Balkan, navela je da je veoma ponosna na strateške dokumente, a da javnost, građani, asocijacije i nevladine organizacije sada treba da ih pogledaju i daju svoj sud i sugestije.

- Planovi će odrediti kakve će sve mjere Grad uložiti za budućnost građana i djece, a obuhvataju mnoge aspekte razvoja Beograda. Ulaganja su jasno precizirana po prioritetima i fazama, a Evropska banka za obnovu i razvoj će biti tu uz Grad da finansira pojedinačne projekte. Beograd je član velike porodice "zelenih gradova", kojih ima više od četrdeset - kazala je ona.

Planovi će biti tri nedelje na javnoj raspravi, nakon toga će odlučivati skupština, a potom bi trebalo da počne i implementacija, dodala je Žužana Hargitai. Ona je na kraju zahvalila Vladi Japana koja je finansijski pomogla izradu dokumenata.

Konsultant kompanije Mott MacDonald Dušan Savković održao je prezentaciju o akcionim planovima za zeleni grad (GCAP) i održivu energiju i klimu (SECAP), te ukazao na značaj, ali i razlike između ova dva dokumenta.

Prezentaciji su prisustvovali i glavni urbanista Marko Stojčić, direktor JKP Zelenilo-Beograd Slobodan Stanojević i gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE