NavMenu

Zapadni Balkan bez rominga od 1. jula - Korak ka snižavanju cena rominga sa EU

Izvor: Beta Srijeda, 24.02.2021. 15:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ivana Vuksa)Ilustracija
Ukidanje rominga na Zapadnom Balkanu 1. jula ove godine predstavlja korak bliže snižavanju cijena rominga sa Evropskom unijom, ocijenila je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), Majlinda Bregu.

Rekla je da je potpisivanje Sporazuma o snižavanju cijena rominga na Zapadnom Balkanu u aprilu 2019. godine predstavljalo istorijsko dostignuće i jedan od glavnih rezultata Digitalne agende za Zapadni Balkan.

- Režim rominga kao kod kuće na Zapadnom Balkanu od 1. jula 2021. godine znači korak bliže snižavanju cijena rominga sa Evropskom unijom - istakla je Bregu u utorak na sastanku Radne grupe Zapadnog Balkana za politiku rominga.

Troškovi rominga između Zapadnog Balkana i Evropske unije su ogromni i nisu zasnovani na tržišnim uslovima. Zbog izuzetno velikih cijena rominga, građani regiona istu uslugu plaćaju četiri puta više nego građani Evropske unije.

- Naš naredni korak je snižavanje cijena rominga između Zapadnog Balkana i Evropske unije, za šta će biti potrebna puna predanost svih uključenih aktera, a posebno telekom operatera, kao i jednako važna tehnička podrška Evropske komisije, Generalne direkcije za komunikacione mreže, sadržaje i tehnologije i Generalne direkcije za susedstvo i pregovore o proširenju, te najviših zvaničnika iz regiona - najavila je Bregu.

Dejvid Ringrouz (David Ringrose), šef odjeljenja u Generalnoj direkciji EU za komunikacione mreže, sadržaje i tehnologije, rekao je da je regionalna saradnja pravi put za ostvarivanje rezultata za građane Zapadnog Balkana, a puno sprovođenje Sporazuma o snižavanju cijena rominga u regionu prvi korak ka snižavanju cijena između Evropske unije i Zapadnog Balkana.

Alesandra Sgobi (Alessandra Sgobbi), šefica sektora u Generalnoj direkciji EU za susjedstvo i pregovore o proširenju, dodala je da je potrebno održati "pozitivan zamah" i nadovezati se na uspjehe RCC, jer snižavanje cijena rominga između Zapadnog Balkana i EU može region približiti jedinstvenom tržištu Evropske unije.

Na sastanku koji je organizovao RCC bili su predstavnici Evropske unije, ministarstava zaduženih za informacione i komunikacione tehnologije i regulatornih tijela iz regiona. Razgovarali su o sprovođenju regionalnog Sporazuma o snižavanju cijena rominga i o budućim koracima ka snižavanja cijena rominga između EU i Zapadnog Balkana.

U prvim mjesecima sprovođenja regionalnog Sporazuma o snižavanju cijena rominga došlo je do povećanja prenosa podataka u romingu u čitavom regionu i do značajnog smanjenja cijena rominga za 83% do 96%, što je pomoglo pripremu za ukidanje rominga na Zapadnom Balkanu do čega bi trebalo da dođe 1. jula 2021. godine.

Zapadni Balkan bez rominga i snižavanje cijena rominga sa Evropskom unijom dio je programa zajedničkog regionalnog tržišta, na šta su se lideri Zapadnog Balkana obavezali na samitu u Sofiji u novembru 2020. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Zdravstvo

Zdravstveni turizam cvjeta u BiH, ljekari savjetuju oprez

Za razliku od administracije koja za vrijeme praznika slobodne dane provodi s obitelji, privatni liječnici, stomatolozi, kozmetičari, frizeri u BiH imaju pune ruke posla, i to ponajviše zahvaljujući dijaspori. Tako već početkom prvih proljetnih praznika, u vrijeme Uskrsa i Bajrama, mnogi bh. građani koji žive u inozemstvu će se sami ili s obitelji uputiti na tjedan dva u svoju matičnu domovinu ne samo kako bi posjetili rodbinu, već

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.