Izvor: eKapija+ | Utorak, 23.02.2021.| 12:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

LKQ Europe premašio predviđanja marže EBITDA za drugu polovinu 2020.

(Foto: LKQ)
Korporacija LKQ saopštila je 18. februara 2021. godine rezultate za četvrti kvartal i kompletnu 2020. godinu, koji odražavaju kontinuirano poboljšanje poslovne i bilansne produktivnosti te daljnje smanjenje dugovanja, uprkos ublaženim trendovima prihoda na mnogim tržištima, kao posljedicu ograničenja mobilnosti zbog pojave koronavirusa.

- Ponovo smo ostvarili snažne kvartalne rezultate, u okviru kojih je zarada u četvrtom kvartalu 2020. godine druga najviša kvartalna zarada i najviša zarada u četvrtom kvartalu u istoriji kompanije. Naš evropski segment snažno je okončao drugu polovinu godine sa maržom EBITDA segmenta od 8,9%, što je iznad raspona od 8,0% do 8,5%, koji je prezentovan na našem Danu za investitore održanom u septembru 2020. godine. Dok gledamo godinu pred nama, uvjeren sam da snaga naših poslovnih aktivnosti, bilans i slobodni tok gotovine stavljaju LKQ u poziciju stabilnog rasta i stvaranja vrijednosti za naše dioničare - rekao je Dominik Zarkone, predsjednik i glavni izvršni direktor korporacije.

Prihod u četvrtom kvartalu 2020. godine bio je 2,95 mlrd USD, što je smanjenje od 1,9% u poređenju sa 3,01 mlrd USD iz četvrtog kvartala 2019. godine. Prihod za cijelu 2020. godinu bio je 11,6 mlrd USD, što je smanjenje od 7% u poređenju sa 12,5 mlrd USD u istom periodu 2019. godine.

LKQ Europe, podružnica LKQ Corporations, dobro je upravljala uticajima Covid-19 od početka pandemije, zahvaljujući jasnoj usredsređenosti na stabilan lanac snabdijevanja i strogo upravljanje troškovima od početka krize, kao i zbog stalnog napretka u sprovođenju programa 1 LKQ Europe.

- Naš glavni fokus tokom pandemije bio je zdravlje i sigurnost naših 26.000 radnika u Evropi. Od prvih dana pojave pandemije bili smo spremni da zaštitimo naše poslovanje, radnike i klijente. Zbog uticaja Covid-19 na naše poslovanje, brzo smo primijenili dosljedne mjere smanjenja troškova i uspjeli riješiti gotovo sve strukture troškove. Naši timovi su nastavili da se u potpunosti koncentrišu na naše klijente, kako bismo im pružili podršku tokom vremena punog izazova. Gledajući u budućnost, očekujemo oporavak počevši od drugog kvartala 2021. u Evropi, u zavisnosti od napredovanja u vakcinaciji. Godina 2021. biće važna za našu evropsku integraciju - rekao je Arnd Franc, predsjednik Uprave LKQ Europe.

Prihod LKQ Europe u četvrtom kvartalu 2020. godine bio je 1,43 mlrd USD, što je rast od 0,6% u poređenju sa 1,42 mlrd USD iz četvrtog kvartala 2019. godine. Prihod za cijelu 2020. godinu bio je 5,49 mlrd USD, što je smanjenje od 5,9% u poređenju sa 5,83 mlrd USD u istom periodu 2019. godine. Ciljana marža EBITDA segmenta za Evropu data na danu za investitore održanom 10. septembra 2020. godine, ostaje nepromijenjena.

O kompaniji LKQ Europe

LKQ Europe, podružnica LKQ Corporation, sa sjedištem u Zugu, Švajcarska, vodeći je distributer zamjenskih dijelova za automobile, komercijalna i industrijska vozila u Evropi. Trenutno zapošljava oko 26.000 ljudi u više od 20 evropskih zemalja, s mrežom od 1.000 poslovnica i prihodom od više od 5,49 mlrd USD u 2020. godini. Organizacija snabdijeva oko 100.000 nezavisnih radionica u više od 20 država.

Grupu sačinjavaju Euro Car Parts, Fource, RHIAG Group, Elit, Auto Kelly, STAHLGRUBER Group, kao i Atracco, kompanija specijalizovana za recikliranje. LKQ, takođe, posjeduje i manji udio u kompaniji Mekonomen.

SiM Impex iz Banjaluke je dio ove velike svjetske korporacije od 2017. godine i predstavlja lidera u distribuciji rezervnih dijelova, opreme i kozmetike za putnička i laka komercijalna vozila na tržištu BiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE