NavMenu

Otežana trgovinska razmjena sa Kinom - Poskupljenje transporta donijelo nove probleme

Izvor: Glas Srpske Utorak, 23.02.2021. 08:53
Komentari
Podeli
(Foto: Pierre-Yves Babelon/shutterstock.com)
Pandemija virusa korona srezala je lani robnu razmjenu BiH i Kine, a iako je situacija donekle stabilnija od početka ove godine, uvoz robe iz najmnogoljudnije zemlje teče sporo jer je transport višestruko poskupio.

Potvrđuju to domaći privrednici koji se u svom poslovanju oslanjaju na Kinu, odnosno sa dalekog istoka nabavljaju određene proizvode.

Banjalučanin koji nije želio da mu navodimo ime rekao je da mu od početka ove godine za transport jednog kontingenta robe koju nabavlja iz Kine treba više novca nego prošle godine.

- Za transport jedne pošiljke lani sam plaćao oko 3.500 KM, a sada plaćam 5.000 KM. Slaba je tu računica i zarada - rekao je ovaj Banjalučanin.

Da je transport skuplji i da otežava poslovanje domaćim privrednicima potvrđuje i vlasnik preduzeća Vineks iz Čelinca Vinko Džombić.

- Mi konkretno nemamo još problema, jer nam elektro komponente, signalne sijalice, LED diode i otpornici iz Kine stižu preko partnera iz Slovenije. Posljednja isporuka koju smo imali u novembru prošle godine nije se razlikovala po cijeni od ranijih, ali sam čuo od kolega koji nabavljaju direktno robu da je transport poskupio dva do tri puta - rekao je Džombić. Dodao je da ovo preduzeće ima oko 20% više posla nego u vrijeme prije korone, te da poslove imaju dogovorene i za naredna tri mjeseca.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić rekao je za Glas Srpske da je razmjena BiH sa svijetom lani bila manja za 3,5 mlrd KM u odnosu na 2019. godinu, pa samim tim i sa Kinom.

- Razmjena sa Kinom sada ide otežano i sigurno još neko vrijeme kinesko tržište nećemo moći računati kao na neku perspektivu zato što je naša privreda usitnjena, a transport je kontejnerski i zahtijeva velike količine robe. Mi to nemamo ili imamo robu koja ne može podnijeti transport koji traje duže vrijeme, poput mlijeka. Na jednom sajmu pričali smo o izvozu meda, a jedan Hercegovac mi je tada rekao kada bi iz cijele Hercegovine pokupili med ne možemo da napunimo kontejner - ispričao je Vasić.


Dodao je da je usitnjenost velika kočnica domaćoj privredi. Vasić je istakao da dobar posao sa Kinom postižu vinari, te drvna industrija.

- Veoma malo robe iz Kine nama stiže direktno. Kinezi imaju svoje destinacije u Evropi do kojih šalju robu, a onda iz tih skladišta ide dalje - rekao je Vasić.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, u prošloj godini BiH je na tržište najmnogoljudnije zemlje svijeta plasirala robu vrijednosti 26,40 mil KM U istom periodu, iz Kine su stigli razni proizvodi vrijednosti 490,49 mil KM. Poređenja radi, u 2019. godini, kada spoljnotrgovinska razmjena nije bila opterećena pandemijom virusa korona, BiH je u Kinu izvezla robu "tešku" 30,16 mil KM, dok su u istom periodu iz Kine uvezeni različiti proizvodi vrijednosti 540,31 mil KM.

Proizvodi

Kada je riječ o robnoj razmjeni BiH i Kine, iz domaćih pogona na kinesko tržište odlazi najviše drveta i proizvoda od drveta. Sa druge strane, osim sitnica koje svakodnevno pazarimo u kineskim radnjama širom zemlje, u BiH se sa dalekog istoka uvoze nuklearni reaktori i električne mašine
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.