Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 31.05.2010.| 15:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Program stabilizacije stanja u Fabrici obuće Aida Tuzla

(Foto: b)

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, koju je predvodio premijer Enes Mujić danas je održala sastanak sa predsjednicima Sindikata za oblast kože tekstila i obuće Federacije Bosne i Hercegovine i Tuzlanskog kantona, predstavnicima sindikata i menadžmentom Fabrike obuće Aida. Sastanku je prisustvovao i predstavnik Federalnog ministarstva industrije, energetike i rudarstva, zadužen za ovu oblast Zvonimir Pavlović.

Razgovarano je o Programu stabilizacije stanja u Fabrici obuće Aida Tuzla, koji je predložilo Ministarstvo industrije energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona s posebnim akcentom na uvezivanje staža radnicima.

Razgovor o ovoj temi proširen je i na druge privredne subjekte u Tuzlanskom kantonu koji se suočavaju sa problemom neizmirenih obaveza, što posebno otežava odlazak zaposlenika u penziju.

Premijer Enes Mujić i ministar Sehudin Ograšević su istakli zadovoljstvo što je nedavno pokrenuta proizvodnja u svim Aidinim pogonima te da je i prvi definisani zadatak Programa stabilizacije opstanak ove Fabrike na proizvodnim osnovama.

Drugi korak u realizaciji ovog Programa je uvezivanje radnog staža za 55 uposlenika „Aide“ koji su stekli uslove za penzionisanje, a treći uvezivanje radnog staža radnicima koji će ostati bez posla usljed restrukturiranja ovog privrednog društva.

U cilju realizacije ovih zadataka već je poduzeto niz aktivnosti, na osnovu kojih se procjenjuje da su ovi koraci realno ostvarivi.

Predstavnici granskog Sindikata te predstavnik Federalnog ministarstva industrije su odali priznanje Vladi Tuzlanskog kantona zbog činjenice da je jedina poduzela konkretne aktivnosti i već nekoliko godina konkretno radi na rješavanju problema neuvezanog staža za uposlenike.

Predstavnici Sindikata Fabrike obuće "Aida" ponovili su zahtjev da uvezivanjem staža budu obuhvaćeni svi uposleni u ovoj Fabrici.

Nažalost, kako je danas naglašeno za istovremeno uvezivanje staža svim uposlenicima u prvom koraku ne postoji niti zakonski osnov, niti je realno očekivati da se može obezbijediti oko 11 miliona maraka koliko iznose obaveze prema fondu PIO.

Istaknuto je da su vođene intenzivne aktivnosti i Koordinacija industrijskih sindikata će inicirati federalnim vlastima izmjene i dopune Zakona o naplati i djelimičnom otpisu dospjelih, a nenaplaćenih doprinosa za socijalno osiguranje. Time će se stvoriti uslovi da se i obaveze za period 2005-2009. godina mogu izmirivati reprogramima, što je jedan od preduslova za uvezivanje staža svim radnicima.

Programom stabilizacije u Fabrici obuće Aida Tuzla kao četvrti korak, predviđeno je uvezivanje radnog staža svim radnicima koji ostaju u Fabrici obuće Aida Tuzla, kada se za to steknu navedeni uslovi, što je i prema ocjenama predstavnika granskog Sindikata u ovom trenutku jedini realan put za rješavanje dugogodišnje agonije u kojoj se nalazi ova Fabrika.

Danas je dogovoreno da će u narednih 15-ak dana resorno Ministarstvo u saradnji sa svim relevantnim institucijama, organizacijama i pojedincima, dodatno precizirati rokove realizacije svih faza Programa. Istaknuta je potreba da se ulože maksimalni napori kako bi u ovom procesu bili zbrinuti svi radnici koji su stekli uslove za penzionisanje, a nemaju uvezan radni staž. U državnim preduzećima u Tuzlanskom kantonu trenutno ima oko 130 takvih uposlenika.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.