NavMenu

Internet bankarstvo koristi 21,9% populacije u BiH

Izvor: Capital Nedjelja, 21.02.2021. 22:39
Komentari
Podeli

(Foto: Pixabay.com/Tumisu)
U BiH je 72,8% domaćinstava prošle godine imalo pristup internetu, što je više za 0,8% u odnosu na prethodnu godinu, 92,9% koristi mobilne telefone, dok 97% ima TV aparat, pokazuje istraživanje koje je sprovela Agencija za statistiku BiH.

Rezultati istraživanja pokazali su da 91,4% domaćinstava koja imaju djecu ispod 16 godina imaju pristup internetu, te da 65,5% onih koja nemaju djecu ispod 16 godina, takođe imaju pristup internetu.

Internet priključak u domaćinstvima varira zavisno o tipu naselja – u gradskim sredinama 75,4% domaćinstava ga ima, a u ostalim sredinama 70,7%.

Iz Agencije navode da je jaz u pristupu domaćinstava internetu vidljiv u strukturi domaćinstava po mjesečnom dohotku, tako da pristup internetu većinom imaju domaćinstva sa mjesečnim primanjima većim od 1.000 KM (93,8%), 1.500 KM (95,3%), odnosno prihodima većim od 2.500 KM (97,6%), dok udio domaćinstava sa primanjima do 500 KM iznosi svega 42,2%.

Rezultati su pokazali da je 65,7% pojedinaca koristilo računar (personalni računar, tablet, laptop i ostale prenosne uređaje, osim pametnog telefona) u posljednja tri mjeseca, 23,8% pojedinaca nikada nije koristilo računar, 7,6% pojedinaca računar nije koristilo više od godinu dana, a 2,9% računar nije koristilo više od tri mjeseca, a manje od godinu dana.

Iz Agencije navode da je 73,2% pojedinaca u posljednja tri mjeseca zadnji put koristilo internet, 23,1% nikada nije koristilo internet, 2,5% pojedinaca koristilo je internet prije više od godinu dana, a 1,1% koristilo je internet prije više od tri mjeseca, a manje od godinu dana.

Prema istraživanju, oko 77,8% muškaraca koristi internet, te 69,3% žena.

Prema radnom statusu 91,3% zaposlenih lica koja su učestvovala u istraživanju koristilo je internet u posljednja tri mjeseca, 77,7% nezaposlenih osoba, svi studenti (100%), te 48,8% ostalih (penzioneri, neaktivne osobe).

Kada je riječ o razlozima korištenja interneta u BiH u privatne svrhe ove godine, 90,6% je navelo da je to zbog telefoniranja i video-poziva, 78% zbog slanja onlajn poruka preko Skajpa, Vajbera, Vocapa, Mesindžera i drugih aplikacija, 68,3% zbog učešća na društvenim mrežama, 67,2% zbog traženja informacija o robama i uslugama, a 65,6% zbog čitanja internet portala, časopisa i onlajn novina.

Populacija od 65 do 74 godine starosti najčešće je koristila internet za telefoniranje preko interneta i za video-pozive, i to 97,1%, u populaciji od 16 do 24 godine njih 87% najčešće je koristilo internet za učešće na društvenim mrežama, slanje poruka preko Skajpa i ostalih navedenih aplikacija najviše je koristila internet populacija od 65 do 74 godine (85,7%).

U BiH usluge internet bankarstva najviše koristi populacija od 35 do 44 godine i taj procenat iznosi 21,9%.

Istraživanje je vršeno na uzorku od 6.457 domaćinstava, a podaci su prikupljeni putem telefonskog anketiranja.

Za ova istraživanja su uključena samo ona domaćinstva koja imaju bar jednog člana koji ima između 16 i 74 godine.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.