NavMenu

Kina izgurala SAD sa pozicije glavnog trgovinskog partnera EU

Izvor: Poslovne novine Petak, 19.02.2021. 14:29
Komentari
Podeli
(Foto: s_oleg/shutterstock.com)
Sjedinjene Američke Države više nisu zemlja s kojom Evropska unija najviše trguje robom na svijetu. Sada je to Kina, pokazali su podaci objavljeni ove sedmice.

Prošle godine je uvoz iz Kine na Stari kontinent porastao za 5,6%, a izvoz EU u najmnogoljudniju državu na svijetu je porastao za 2,2%.

S druge strane, uvoz iz SAD-a smanjio se za 13,2%, a smanjio se i izvoz u ovu zemlju za 8,2%.

Robna razmjena EU i Kine je 2020. iznosila 586 mlrd EUR, što je za 31 mlrd EUR više od razmjene EU i SAD-a.

Kineska ekonomija je prošle godine porasla za 2,3%, dok se američka proizvodnja smanjila za 3,5%. To je omogućilo Kini kao drugoj ekonomiji svijeta da ojača utjecaj.

Daniel Gros iz Centra za studije o evropskim politikama izjavio je da nije iznenađen ovim podacima. Ali, smatra da su odnosi između EU i SAD-a i dalje vrlo snažni.

Podsjetio je da Evropska unija više izvozi u SAD nego u Kinu i time stvara mnogo radnih mjesta. Važno je naglasiti i to da se podaci ne odnose na transatlantsku trgovinu uslugama, a koja iznosi 494 mlrd EUR godišnje.

Gros je ukazao na to da je i više američkih investicija u EU i obratno nego što je to slučaj u odnosu EU i Kine.


Međutim, Brisel nastoji više produbiti ekonomske odnose s Kinom iako je doživljava kao strateškog konkurenta i sistemskog rivala. Evropljani jesu zabrinuti zbog trgovinske i tehnološke prakse Pekinga, ali su prošle godine sklopili investicijski sporazum s Kinom.

U Evropskoj komisiji uvjeravaju da su postavili jasne obaveze za kineska javna preduzeća, koja često snažno subvencionira država. Osim toga uvjeravaju i da su postavili obaveze koje se odnose na upotrebu tehnologije.

Zbog prethodno navedenog postoji mogućnost da će administraciji novog američkog predsjednika Joea Bidena biti teže da poboljša odnose s EU, prenosi CNN.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.