NavMenu

Dobra vijest za voćare - Minus stigao u pravi čas

Izvor: Nezavisne novine Petak, 19.02.2021. 10:45
Komentari
Podeli
(Foto: aspektreich Fotografie/shutterstock.com)
Hladni dani koji su iza nas nisu naškodili voću, već će, naprotiv, pogodovati voćarstvu kako bi se vegetacija, koja je već počela, malo zaustavila, saglasni su voćari.

Naime, Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, kazao je da su voćari priželjkivali hladno vrijeme jer su prethodnih mjeseci bile visoke temperature koje su prouzrokovale da voće počne ranije da cvjeta.

- Voćari uvijek priželjkuju da februar bude hladan, jer je hladnoća koja je bila prethodnih dana dobro došla da stagnira vegetaciju. Zima je bila u početku topla, možda i pretopla, ali sreća da se sve sada naglo promijenilo, došli su hladan vazduh i vrlo niske temperature. Niske temperature zaustavile su kretanje i razvoj voćaka u posljednji čas, jer rano kretanje voćaka znači i veliku opasnost od mraza - kazao je Dojčinović za Nezavisne.

Dodao je da računaju na to da će s ovim vremenom koje je najavljeno doći do usporavanja vegetacije.

- Za voćarsku proizvodnju trebalo bi da oko 30 dana temperatura vazduha bude ispod 10 stepeni da bi voćke imale normalnu vegetaciju - ističe Dojčinović.

Prema njegovim riječima, sadašnje dnevne temperature omogućavaju da voćari mogu u voćnjacima da rade redovne poslove kao što je orezivanje voća, gdje je sada intenzivna rezidba.

- Ako bi vrijeme poslužilo, to bi uticalo da sve radove u voćnjacima završimo na vrijeme, odnosno polovinom marta. Većina malih voćara radi sama, odnosno porodično, dok veći proizvođači već imaju ekipe radnika - rekao je Dojčinović.

Dodao je da oni u svom voćnjaku imaju čak i nekoliko radnika iz Srbije, jer, kako kaže, domaći radnici ne mogu sve da postignu.

Voćari su saglasni da, ako je pup zatvoren, neće mu biti ništa ni na -10 stepeni Celzijusa, jer, kako kažu, prijašnje visoke temperature bile su duže vrijeme i počele su da se "bude" neke voćke.

Nikola Vukota, voćar iz Trebovljana u Gradišci, ističe da je zahlađenje stiglo u posljednji čas kako bi se izbjegla šteta.

- Primijetio sam da ima kajsija koje su već cvjetale i one će vjerovatno imati problema jer je to voćka koja je osjetljiva na mraz. Ali opet zavisi od toga koliko će biti jak mraz. Ipak, kod nas nema mnogo zasada kajsija, uglavnom se radi o pojedinačnim stablima - naglasio je Vukota za Nezavisne.

Kako kaže, da se nastavilo sunčano vrijeme, vjerovatno bi došlo do otvaranja pupova i kod jabuka, krušaka i ostalih voćaka i onda bi, ističe, bilo problema i štete na voću.

Dragomir Vujković iz Babića, kod Prijedora, kaže za Nezavisne da je zahlađenje dobro došlo jer je zemljište prilično suvo.

- Pad temperature će malo odgoditi vegetaciju za kasnije i smanjiti rizik od mrazeva. U ovoj fazi nisu najavljene neke ekstremne temperature, a ove što su najavljene za naredni period neće pričiniti neku štetu u voćarstvu - zaključuje Vujković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.