NavMenu

Stupile na snagu nove mjere ulaska i boravka u Letoniji - Pogledajte u kojim uslovima vozači ne moraju imati PCR test

Izvor: eKapija Petak, 19.02.2021. 09:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Na službenoj stranici Minstarstva transporta Letonije, a koje prenosi Vanskotrgovinska komora BiH, objavljene su informacije o novim mjerama, koje, uz ranije uspostavljenu obavezu elektronske najave ulaska na teritoriju Letonije ili tranzita kroz nju propisuju strožijih uvjete ulaska i boravka na teritoriji Letonije bez negativnog testa na Covid-19.

Novim mjerama, koje su na snazi, utvrđeno je da profesionalni vozači u međunarodnom prijevozu tereta ili putnika ne moraju predočiti negativan nalaz PCR testiranja na COVID-19, ako planiraju boraviti u Letoniji ne više od 72 sata ili su u posljednjih 14 dana proveli manje od 72 sata u zemlji sa visokom stopom incidence.

Na primjer:

1. Ako vozač ostaje u Letoniji duže vrijeme dok obavlja radne zadatke, ali napušta Letoniju za 71 sat nakon ulaska, tada nije dužan provesti PCR testiranje na COVID-19.
2. Ako vozač planira boraviti u Letoniji duže od 72 sata ili je u posljednjih 14 dana proveo više od 72 sata u zemlji s visokom stopom incidencije, potrebno je provesti PCR testiranje na COVID-19 test. U ovom slučaju, vozač koji ostaje duže od 72 sata u Letoniji, dužan je provesti i testiranje u Letoniji, a vozač koji se nalazio u državi sa visokom incidencom duže od 72 sata mora posjedovati negativan PCR test na COVID-19 prije ulaska u Letoniju.

Na zahtjev kontrolnih organa, vozači su dužni predočiti pored standardne vozačke dokumentacije i Potvrdu radnika u međunarodnom transportu koju izdaje poslodavac, a koju koriste radnici u međunarodnom prometu radi graničnih kontrola unutar Europske unije, prema Komunikaciji EC.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.