NavMenu

Građani slabo prepoznaju bh. proizvode

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 31.05.2010. 08:02
Komentari
Podeli

Veliki broj građana ne prepoznaje domaće proizvode na policama trgovina i stoga su sajmovi prilika da bolje upoznaju bh. proizvođače i njihov asortiman.

Ovo je poruka izlagača Trećeg sajma domaće privrede, koji je u protekla dva dana održan u Vilsonovom šetalištu u Sarajevu u organizaciji Udruženja "Kupujmo i koristimo domaće-kvalitetno proizvedeno u BiH" i opštine Novo Sarajevo.

Sajam je okupio 53 domaće kompanije iz oblasti prehrambene industrije, hemije, tekstila, građevinarstva, turizma te uslužnih djelatnosti.

"Veliki trgovinski deficit BiH te navala inostranih marketing giganata na domaće tržište razlozi su zbog kojih domaće firme nastupaju u zajedničkoj promociji na sajmovima domaće privrede koje organizujemo", kaže Admir Kapo, predsjednik Udruženja "Kupujmo i koristimo domaće-kvalitetno proizvedeno u BiH".

Napominje da znak udruženja ima 410 firmi članica, od čega je 88 usvojilo znak bh. kvaliteta. U proteklih tri i po godine znak bh. kvaliteta ponijelo je oko 10.000 artikala.

Kompanija "Majevica" Srebrenik predstavila se svojim snek programom.

"Ovo je dobra prilika za promociju naših proizvoda koji su prepoznati kao kvalitetni. Upravo smo sa nedavno održanog Novosadskog sajma donijeli medalju za kvalitet", kaže Haris Džogović, uposlenik ove kompanije.

Podsjeća da je "Majevica" jedna od rijetkih firmi u BiH u kojoj je uspješno okončan stečaj, a da proizvodnja nije prekidana. Istovremeno, njeni proizvodi pronašli su put na brojna izvozna tržišta.

Predstavnici "Vega-mixa" iz Živinica izuzetno su zadovoljni sajmom i zainteresovanošću građana za njihove proizvode.

"Ovaj tip sajma ima efekta s obzirom na to da građani često nisu upoznati sa domaćim proizvodima, oslanjaju se na strane kupujući ih po inerciji", kaže Advija Hadžić, uposlenica "Vega-mixa".

Kompanije "Bimal" i "Studen-Agrana" predstavile su svoje šampionske robne marke suncokretovo ulje i šećer.

"Podržavamo rad Udruženja `Kupujmo, koristimo domaće` jer je mu je kvalitet proizvoda na prvom mjestu, a onda činjenica da se radi o domaćim prozvodima. Samo tako možemo biti konkurentni na domaćem i inostranom tržištu", kaže Nataša Pucar, predstavnica ovih dviju kompanija.

Udruženje "Kupujmo i koristimo domaće-kvalitetno proizvedeno u BiH" organizovaće sličan sajam u Sarajevu i početkom juna.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Za razvoj industrije u RS do 2026. više od 350 mil KM - Skoro polovina novca biće obezbijeđena iz budžeta

Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku kojom se usvaja Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja industrije Republike Srpske za period 2024-2026. godina, koji je izrađen je u saradnji sa nadležnim ministarstvima/institucijama Republike Srpske. Akcionim planom razrađena je okvirna dinamika realizacije mjera, projekata i aktivnosti za sprovođenje Strategije u periodu 2024. do 2026. godina, sa okvirnim finansijskim sredstvima za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.