NavMenu

Zbog pandemije koronavirusa globalni dug porastao za 24 biliona dolara

Izvor: Klix Četvrtak, 18.02.2021. 07:55
Komentari
Podeli
(Foto: Ti_ser/shutterstock.com)
Uslijed pandemije koronavirusa i brojnih mjera koje su vlasti širom svijeta donosile tokom 2020. godine, globalni dug porastao je za 24 biliona dolara, podaci su Instituta za međunarodne finansije u Vašingtonu (MMF).

Novim rastom globalnog duga, ukupni dug prema podacima MMF-a trenutno iznosi 281 bilion dolara.

Analizom kretanja globalnog duga, članovi MMF-a su utvrdili kao je polovina rasta globalnog duga uslijedila zbog mjera protiv pandemije koronavirusa koje su uvodile vlasti, a koje su većinom činile štetu ekonomiji država.

Kada su u pitanju multinacionalne kompanije, one su u rastu globalnog duga učestvovale sa 5,4 biliona dolara, domaćinstva sa 2,6 biliona dolara, dok su banke "krive" za rast duga za dodatnih 3,9 biliona dolara.

Istraživanje MMF-a pokazalo je da je ukupan dug skočio za više od 35% odnosno na 355% ukupnog bruto društvenog proizvoda.

Ovakva kretanja su, prema podacima MMF-a znatno veća od porasta koji je zabilježen tokom svjetske ekonomske krize 2008. i 2009. godine kada je dug u odnosu na BDP iznosio 10 tj. 15 posto.

I tokom 2021. godine iz MMF-a očekuju kako će dugovi država rasti te da će se zaduživanja kretati iznad nivoa prije pandemije koronavirusa, s tim što bi otvaranje ekonomije u većini država trebalo umanjiti rashodovnu stranu.

Najveći rast kada su u pitanju dugovanja zabilježile su zemlje Evrope tačnije Španija, Grčka te Francuska.

Kada su u pitanju tzv. tržišta u razvoju, Kina je zabilježila najveći porast duga, a za njom slijede Turska, Južna Afrika, Ujedinjeni Arapski Emirati i Indija.


Uprkos dugovanjima, kako navode iz MMF-a prerano povlačenje mjera vlasti širom svijeta ne bi donijelo stabilizaciju tržišta, već bi uslijedio izuzetno nestabilan period koji bi mogao dovesti do bankrota i novog vala podizanja zajmova koji se ne bi mogli naplatiti u određenom periodu.

Prema mišljenju MMF-a, ključ je u postepenom vraćanju ekonomije na vrijeme prije pandemije što bi podrazumijevalo i manji oslonac na podršku države.

- Trajno oslanjanje na državnu podršku moglo bi predstavljati znatno veći rizik što bi dalo dodatni podstrek tzv. "zombi kompanijama" da počnu sa još većim zaduživanjem - navodi se u zaključku MMF-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.