NavMenu

Ford ulaže milijardu dolara u fabriku u Njemačkoj

Izvor: Tanjug Četvrtak, 18.02.2021. 07:43
Komentari
Podeli
(Foto: Dan Dennis/Unsplash)
Ford planira pohod na evropsko tržište električnih automobila u okviru kojeg najavljuje veliko ulaganje u modernizaciju svoje fabrike u Njemačkoj.

Ford će potrošiti milijardu dolara na obnovu svoje fabrike u Kelnu i napraviće od nje bazu za proizvodnju automobila s nultom emisijom gasova, koristeći kao okosnicu Volkswagen mehanički okvir, izjavio je u srijedu, 17. februara, predsjednik Forda Evropa, Stjuart Rouli, na konferencije za novinare, prenosi agencija AP.

Dodao je da će Fordova linija svih putničkih vozila na Starom kontinentu do 2030. godine preći na proizvodnju električnih vozila.

Novi električni automobil američkog proizvodnjača trebalo bi da izađe na tržište sredinom 2023. godine, a potom bi mogao da uslijedi još jedan.

Kompanija je saopštila da su komercijalna vozila ključ rasta i profitabilnosti u Evropi, i da će ponuditi nove proizvode i usluge u savezništvu s Volkswagen-om i Fordovim zajedničkim preduzećem Otosan u Turskoj.

Sporazum omogućava Fordu da koristi VW-ovo ogromno ulaganje u tehnologiju električnih vozila, budući da se auto industrija okreće proizvodnji četvorotočkaša sa nultom emisijom gasova.

Iz Forda su istakli da je odluka o investiciji u fabriku u Kelnu, koja zapošljava nešto više od 4.000 radnika, donijeta pošto se njeno evropsko poslovanje ponovo vratilo na pozitivnu teritoriju, s profitom u četvrtom kvartalu 2020. godine.

Investicija, koja treba da bude realizovana do 2025. godine, predstavlja jedan od Fordovih najznačajnijih poreza u posljednjih dvije-tri decenije i "podvlači našu privrženost Evropi i modernoj budućnosti", rekao je Rouli.

Ovo ulaganje je, inače, dio Fordovih planiranih rashoda od najmanje 22 mlrd USD predviđenih strategijom od 2016. do 2025. godine o prozivodnji elektrčnih vozila.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.