NavMenu

Prilika za fizičare i naučnike - BiH potpisala sporazum sa CERN-om

Izvor: Klix Srijeda, 17.02.2021. 08:27
Komentari
Podeli
(Foto: Dominionart/ shutterstock.com)
Evropsko vijeće za nuklearna istraživanja (CERN) potpisalo je sporazum o međunarodnoj saradnji s BiH. Riječ je o najvećem svjetskom laboratoriju fizike elementarnih čestica, što je značajan korak naprijed za sve fizičare, a pogotovo mlade, da se usavrše u toj oblasti.

Sporazumom potpisanim između generalne direktorice CERN-a Fabiole Gianotti i ministrice civilnih poslova BiH Ankice Gudeljević ojačat će se saradnja BiH koja neće postati članica ove poznate svjetske laboratorije, ali će znatno koristiti u daljnjim istraživanjima i usavršavanjima u oblasti fizike.

Jedna od aktivnosti koja je rezultirala potpisivanjem ovog sporazuma o međunarodnoj, naučnoj i tehničkoj saradnji u području fizike visokih energija je bio projekt CERN&Art, koji vodi profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Tuzli Mirza Hadžimehmedović.

Naime, u taj projekt su uključene sve etničke grupe iz BiH i riječ je o učenicima iz Mostara, Banjaluke, Sarajeva i drugih gradova.

- CERN već aktivno djeluje u BiH. U okviru projekta "Susret kultura – BiH, Nauka i umjetnost spaja ljude", koji se radi pod pokroviteljstvom CERN-a, uključeni su učenici, nastavnici, profesori s univerziteta iz Sarajeva, Tuzle, Mostara i Banjaluke te srednjih škola iz Sarajeva, Mostara, Tuzle, Banjaluke, Zenice, i Gračanice. Nadamo se da će ugovor s CERN-om, između ostalog, dovesti i do poboljšanja saradnje unutar BiH - kazao je profesor Hadžimehmedović.

Juče potpisani ugovor s BiH je prvi koji je CERN sklopio sa zemljama s kojima prije nije imao kontakt. On je daleko od članstva koje imaju Srbija i Hrvatska, ali je značajan za fizičare naše zemlje i značajan korak naprijed.

Admir Greljo, profesor teorijske fizike na Univerzitetu u Bernu i istraživač u CERN-u, za Klix.ba je kazao da kao bh. fizičar koji istražuje na CERN-u pozdravlja ovu inicijativu te se nada daljnjem produbljivanju veza BiH i CERN-a.

- Najveći svjetski laboratorij za fiziku visokih energija je u svojih 67 godina postojanja pomjerao granice nauke i tehnologije. Pored fundamentalnih otkrića o elementarnim česticama, te praktičnih otkrića poput prve web stranice, najvažniji izvozni proizvod CERN-a su mladi stručnjaci koji su prošli kroz CERN-ove programe usavršavanja. Smatram da je uprava ovo najveća prednost današnjeg uspostavljanja zvaničnih odnosa BiH i CERN-a - kazao je Greljo.


Dodao je da će studenti i istraživači iz BiH lakše dolaziti do prilika za stažiranje i posao na CERN-u.

- Iz ličnog iskustva mogu potvrditi da je boravak na CERN-u odskočna daska u karijeri. Shodno tome, pozdravljam ovu inicijativu i nadam se daljnjem unapređenju odnosa BiH i CERN-a. Iako je ovaj sporazum daleko od članstva koje imaju susjedne zemlje, radi se važnom iskoraku naprijed - naglasio je Greljo.

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević naglasila je da je BiH opredijeljena za provođenje politike EU koja se ondosi na "uklanjanje barijera slobodnog kretanja znanja unutar Evrope, jačanje prekogranične pokretljivosti istraživača, studenata, naučnika i predavača".

- BiH je potpisinica Memoranduma o saradnji koja se odnosi na projekt uspostave Međunarodnog instituta za održive tehnologije – SEEIIST, što nam daje dodatni motiv da unapređujemo nauku u BiH. Mladi istraživači, čija je uloga veoma značajna, osnažit će kroz zajedničke projekte, ostati u BiH i doprinijeti njenom razvoju - navela je.

Bosna i Hercegovina je potpisivanjem ovog sporazuma svrstana među još 35 zemalja koje nisu članice, ali imaju ostvarenu saradnju sa CERN-om. Iz susjedstva su tu Crna Gora i Sjeverna Makedonija, dok su Hrvatska i Srbija članice.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.