NavMenu

Volkswagen i Microsoft zajedno razvijaju sistem za autonomna vozila

Izvor: Energetski portal Utorak, 16.02.2021. 09:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nataliya Hora/shutterstock.com)Ilustracija
Poznati automobilski gigant Volkswagen još 2018. godine najavio je da će značajna sredstva uložiti u razvoj električnih vozila, digitalizaciju i tehnologiju autonomne vožnje. Dvije godine kasnije u saradnji sa softverskom kompanijom Microsoft rade na razvoju sistema za autonomna vozila.

Glavna ideja je da Volkswagen koristi Microsoft usluge računarstva u klaudu (cloud computing) za razvijanje Automatizovane platforme za vožnju (ADP), koja će biti korišćena za automobile kojima nisu potrebni vozači.

Volkswagen je još prošle godine počeo da razvija svoj operativni sistem (VW.OS) koji povezuje automobile u jedinstvenu mrežu pomoću Car.Software jedinice.

Tehnologija koja je potrebna za funkcionisanje autonomne vožnje je u razvoju, neophodno je obraditi velike količine podataka. Zato je ovom proizvođaču automobila potrebna pomoć softverske kompanija, kako bi zahvaljujući najnovijim rješenjima, sistemima vještačke inteligencije i bazama podata učinili autonomnu vožnju što bezbjednijom za putnike

U razvoj digitalizacije Volkswagen će do 2025. godine uložiti 27 mlrd EUR, a iz kompanije kažu da će do kraja godine započeti testiranje svojih autonomnih vozila.

Gotovo svi proizvođači automobila razvijaju svoja vozila u kojima neće biti potrebno da čovek sjedi za volanom i upravlja.

Kako bi autonomna vozila postala jedini učesnici u saobraćaja ključno je unapređenje sistema za prepoznavanje ostalih učesnika u saobraćaju, ali i brza i efikasna razmjena informacija između samih inteligentnih automobila, da bi se mogućnost rizičnih situacija svela na nulu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.