NavMenu

Šumsko gazdinstvo Gradiška poslovalo sa dobiti od 450.000 KM - U planu uređenje područja u blizini grada za izletište

Izvor: eKapija Subota, 13.02.2021. 09:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kletr/shutterstock.com)Ilustracija
Šumsko gazdinstvo Gradiška u prošloj godini je gotovo u cjelosti ostvarilo planirani fizički obim proizvodnje od 148.000 m3 drvnih sortimenata, finansijski obim proizvodnje realizovan je u planiranom iznosu od 12,77 mil KM, a ostvarena je i dobit od 450.000 KM, izjavio je vršilac dužnosti direktora ovog gazdinstva Slavko Španjić, gostujući u emisiji "Bilans stanja" Radio Gradiške.

Španjić je naglasio da je rezultatima za prošlu godinu nastavljen kontinuitet uspješnog poslovanja Šumskog gazdinstva Gradiška u posljednjih deset godina, izrazivši uvjerenje da će takav trend biti nastavljen i u narednom periodu.

On je naglasio da je 2020. za ovo šumsko gazdinstvo bila uspješna ali da je bilo i problema u poslovanju, posebno onih koji su posljedica pandemije virusa korona.

- U prošloj godini bilo je dosta radnika na bolovanju, a pandemija je uticala na kupce šumskih sortimenata koji su otkazivali ranije potpisane ugovore tako da se moralo brzo reagovati i pronalaziti nove kupce. Bila je manja potražnja za trupcima bukve i ogrevnim drvetom koje naši kupci izvoze u paletama u Italiju, Austriju i druge zemlje, ali su svi ti problemi uspješno prevaziđeni - istakao je Španjić.

On je dodao da je Šumsko gazdinstvo Gradiška ispoštovalo i sve ugovore o isporuci ogrevnog drveta penzionerima i članovima drugih udruženja, te da će te kategorije stanovništva i ove godine imati mogućnost nabavke ogreva po povoljnijoj cijeni od tržišne.

Španjić je naveo da ovo gazinstvo upravlja šumskim područjem Gradiške, Srpca i Prnjavora, sa godišnjim etatom od oko 150.000 kubnih metara proizvedenih drvnih sortimenata, čiju strukturu sa 35% čine drvni trupci a 65% ogrevno drvo.

On je podsjetio da Šumsko gazdinstvo, pored redovnih aktivnosti, radi na na dva projekta na području Gradiške, od kojih je jedan započet prije pet godina i odnosi se na ogledne zasade četiri sorte topole u području uz rijeku Savu.

Španjić kaže da su ti ogledi do sada dali odlične rezultate, što govori i zainteresovanost vlasnika privatnih parcela i drugih šumskih gazdinstava za sadnju topola, koje u slivnom području Save relativno brzo mogu da narastu do faze sječe i tako donesu prihod vlasnicima.

Drugi projekat, dodao je Španjić, je u fazi pripreme a riječ je o planu Šumskog gazdinstva da u blizini grada uredi jedno šumsko područje koje će građani moći da koriste za izlete i rekreaciju u prirodi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.