NavMenu

Amsterdam postao glavni finansijski centar Evrope

Izvor: Tanjug Petak, 12.02.2021. 12:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rawpixel/shutterstock.com)Ilustracija
Amsterdam je svrgnuo London s pozicije najvećeg evropskog centra za trgovanje akcijama nakon što je Britanija napustila jedinstveno tržište Evropske unije, a usput je "pokupio" i dio britanskog poslovanja s finansijskim derivatima, prema podacima objavljenim u četvrtak, 11. februara.

Promet na glavnoj holandskoj berzi iznosio je u januaru 9,2 mlrd EUR dnevno (11,15 mlrd USD), u odnosu na 8,6 mlrd EUR na Londonskoj berzi, prema podacima berze Sboe, koja posluje u oba grada, prenosi Rojters.

Prošle godine, prosječan promet na berzi u Londonu iznosio je 17,5 mlrd EUR, Frankfurt je bio drugi sa 5,9 milijardi, a Amsterdam šesti sa 2,6 mlrd EUR, naveli su iz Sboe berze.

Londonski Siti je dugo upozoravao na posljedice napuštanja jedinstvenog tržišta EU bez adekvatnog sporazuma u oblasti trgovine uslugama, posebno finansijskim, koje su prije Bregzita imale udio od preko 10% u poreskim prihodim Velike Britanije.

Berzanski zvaničnici kažu da će prelazak iz Londona u Amsterdam vjerovatno biti trajan, jer EU nije pokazala znake odustajanja od svog stava da se akcijama denominovanim u evru mora trgovati u Uniji, čije je unutrašnje tržište Britanija napustila 1. januara.

Odvojeni podaci, objavljeni u petak, 12. februara, takođe su pokazali da se dio trgovanja svopovima kamatnih stopa denominovanim u evru u januaru preselio iz Londona, najvećeg svjetskog trgovinskog centra za svopove, na platforme u EU i Njujorku.

Platforme u Amsterdamu, i u mnogo manjem obimu u Parizu, imale su u januaru udio od jedne četvrtine na tržištu evro-kamatnih svopova, u odnosu na samo 10% prošlog jula, objavila je kompanija IHS Markit, prenosi Tanjug.


Istovremeno, udio Londona je pao sa nivoa od nepunih 40% na nešto više od 10%, dok su američke platforme udvostručile udio na 20% ukupnog tržišta svopova denominovanih u evru.

Banka za međunarodna poravnanja kaže da je bruto tržišna vrijednost evro-kamatnih svopova u prvoj polovini prošle godine bila ekvivalentna iznosu od 5,2 biliona dolara.

Rojters dodaje da je 4. januara preko 6 mlrd EUR dnevnog trgovanja "otišlo" iz Londona na platforme sa sjedištem u EU.

ICE berza je najavila da će se trgovina emisijama ugljenika Evropske unije preseliti iz Londona u Amsterdam tokom drugog kvartala 2021.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.